Maniuś1988 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Witam! Posiadam dostęp do serwera VPS po przez SFTP, i teraz pytanie, mogę stworzyć nowego użytkownika i dać mu dostęp do wybranych katalogów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Tak, możesz: https://wiki.archlinux.org/index.php/SFTP_chroot Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 (edytowany) Nie nie możesz. SFTP służy tylko do transferu plików i katalogów, więc jeśli chciałbyś takie coś zrobić musisz mieć jakiś dodatkowy dostęp do serwera, np przez ssh lub jakiś panel administracyjny gdzie takie coś będziesz już w stanie zrobić. Mając dostęp tylko przez sftp nie możesz takich rzeczy robić. Bartosz Z podał Ci rozwiązanie poprawne pomimo iż ja napisałem inaczej, ale poprawne w momencie gdy masz dostęp do ssh serwera, być może nie doczytał Twojego postu. Edytowano Grudzień 13, 2016 przez Fizyda (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maniuś1988 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Czyli mam rozumieć że nie mam żadnej możliwości? A może jakieś inne rozwiązanie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Przez ftp (sftp lub tfps też) możesz tylko przesyłać pliki, nie możesz tworzyć użytkowników. Chyba że masz dostęp z poziomu konta ftp to katalogu /etc/ i możesz edytować pliki konfiguracyjne w tedy dasz radę, ale szczerze wątpię byś miał taką możliwość. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maniuś1988 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Przez ftp (sftp lub tfps też) możesz tylko przesyłać pliki, nie możesz tworzyć użytkowników. Chyba że masz dostęp z poziomu konta ftp to katalogu /etc/ i możesz edytować pliki konfiguracyjne w tedy dasz radę, ale szczerze wątpię byś miał taką możliwość. Witam! Tak z poziomu root`a mam dostęp do folderu /etc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 To najprościej chyba będzie jeśli sprawdzisz czy na serwerze jest sshd i w tedy dodasz sobie możliwość logowania przez ssh i wykonasz instrukcje z linka w drugim poście. Jeśli nie ma sshd zainstalowanego na serwerze, czeka Cię droga pod górkę, będziesz musiał przerobić sam te instrukcje z linka w taki sposób by użytkownicy mieli nadane uprawnienia do katalogów które chcesz im przypisać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maniuś1988 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 A jak mogę sprawdzić czy mam zainstalowane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Zobacz czy masz plik /etc/ssh/sshd_config, jeśli tak to na 90% masz sshd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Grudzień 13, 2016 Jeżeli jest to VPS i masz dostęp do roota to odpalasz po prostu sobie putty logujesz się na SSH do serwera na roota i robisz chroota. Po co kombinować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
volt123 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2016 Na pierwszy rzut oka, widzę 2 możliwości Jeżeli chcesz dać użytkownikom dostęp tylko do wrzucania i pobierania plików, wygodniejsze i prostsze będzie użycie serwera FTP i restrykcja praw użytkowników poprzez pliki .ftpaccess. Na pewno ProFTPD je wspiera. Przez ssh tworzysz usera, a potem ograniczasz jego prawa tym jednym plikiem w katalogu. Jeżeli jest to VPS i masz dostęp do roota to odpalasz po prostu sobie putty logujesz się na SSH do serwera na roota i robisz chroota. Po co kombinować? Jeżeli faktycznie chcesz używać SFTP, to powyższa metoda jest jeszcze prostsza, bo odpada instalacja i konfiguracja serwera FTP. Oba sposoby wymagają dostępu do roota na Twoim VPS-ie i SSH. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach