baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 Witam. Próbuje na VPS dodać taką regułę: iptables -A INPUT -p tcp -m state --state NEW --dport 5022 -j ACCEPT w wyniku otrzymuję: iptables: No chain/target/match by that name. Jeśli chodzi o iptables to jestem zielony. Będę wdzięczny za jakąś wskazówkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 Zobacz czy masz w ogóle łańcuch INPUT, iptables -L. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 (edytowany) Mam. iptables -L Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Mam jeszcze taki błąd: modprobe ip_tables modprobe: FATAL: Module ip_tables not found. uname -r 2.6.32-042stab108.3 Edytowano Grudzień 6, 2016 przez baltazar_gabka (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mruczek Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 1. Pewnie VPS na OpenVZ z wyłączoną obsługą iptables. O ile dobrze wiem dostawca usługi może to włączyć, ale pewności nie mam. 2. Po co Ci reguła z "-j ACCEPT" skoro polityka na inpucie jest ACCEPT? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
baltazar_gabka 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 (edytowany) Poniższe polecenie nie powoduje błędu: iptables -A INPUT -p tcp --dport 5022 -j ACCEPT /tmp# iptables -L Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:ssh ACCEPT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:5022 Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Natomiast jak dodaje opcję "-m state --state NEW" to już nie przechodzi. Edytowano Grudzień 6, 2016 przez baltazar_gabka (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Mruczek Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 Możesz poczytać o "stateful firewall", czyli o obsłudze stanu połaczenia przez iptables. Tego konkretnie właśnie nie obsługuje Twój VPS. Jeśli to OpenVZ, to znów kwestia konfiguracji hosta. Domyślnie, jeśli dobrze wiem, jest "stateless", czyli bez obsługi stanu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach