adx 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 5, 2006 Czy macie jakieś pomysły, jak legalnie rozliczyć wypłaty w PP, żeby dało się je wliczyć w koszty? (Biorąc pod uwagę, że zarejestrowanych partnerów jest ponad 900, a płacenie ZUS-u nie wchodzi w grę - za małe kwoty) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Sierpień 6, 2006 skorzystaj z np. tradedoublera. oni martwia sie partnerami, ty im (TD) placisz tylko fakturke. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil_Matysik 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 6, 2006 Z partnerami którzy mają własną działalność gospodarczą rozliczasz się bardzo prosto. Wystawia Ci on fakturę na daną kwotę za wykonanie usługi. Z partnerami bez działalności musisz rozliczać się na zasadzie umowy o dzieło. Dziełem w tym wypadku może być budowa bazy klientów - takie rozwiązanie zasugerował mi prawnik. Pozdrawiam, Kamil Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 6, 2006 Z partnerami bez działalności musisz rozliczać się na zasadzie umowy o dzieło. Dziełem w tym wypadku może być budowa bazy klientów - takie rozwiązanie zasugerował mi prawnik. No tak, też miałem taki plan, tylko z kolei znajoma księgowa twierdzi, że coś takiego nie przejdzie. I w sumie nie zdziwiłbym się, gdyby US chciał pokazania tego "dzieła". Nie chcę mieć problemów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamil_Matysik 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 6, 2006 Zapewniam Cię że jest to zupełnie zgodne z prawem. Dziełem w tym wypadku jest budowa bazy danych klientów i taka baza jest faktycznie rozbudowywana przez danego partnera. Niedługo startujemy z PP więc akurat rozmawiałem z prawnikiem na ten temat. Wiele PP aktualnie jest też rozliczanych na takiej zasadzie. Skonsultuj się jeszcze może z innymi księgowymi żeby mieć całkowitą pewność... poza tym najlepiej żeby prawnik przygotował Ci wzór umowy. Życzę powodzenia, Kamil Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2006 poza tym najlepiej żeby prawnik przygotował Ci wzór umowy. Może po prostu wstaw link do Waszej umowy o dzieło? Dzięki z góry Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach