vjdj 4 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2016 Witam. Jak w temacie potrzebuje skrypt, który pobierze z pliku klasy adresów ip i doda je do iptables. Ma ktoś coś takiego, nakieruje pod jakimi słowami kluczami szukać, albo jak to inaczej zrobić. Nie chce prowadzać tego wszystkiego ręcznie stąd szukam, a jest tego tyle: whois -h whois.radb.net -- '-i origin AS32934' | grep ^route i stąd właśnie pomysł, aby wrzucić do pliku i następnie dodać do iptables. Chcę wyciąć facebooka oraz messengera na DDWrt wszystkie reguły się stopniowo daje obejść, a messenger zawsze działa, bo komunikacja pewnie po ip stąd pomysł powyższy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2016 while read -r line; do ip=`echo $line | cut -d ' ' -f2`; echo $ip; done < <(whois -h whois.radb.net -- '-i origin AS32934' | grep ^route:) Zamiast "echo $ip" daj wykonanie iptables. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vjdj 4 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2016 Dzięki, zrobiłem tak: #!/bin/bash for x in $(cat lista.txt) do iptables -A OUTPUT -d $x -j DROP done Jak prawidłowo blokować ipv6 postaci: 2a03:2880:f000::/48 w iptables? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2016 ip6tables? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vjdj 4 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2016 Normalnie nie pomyślałem. Czas odpocząć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach