Art_ 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 3, 2006 witam. mam problem z utworzeniem dns dla domeny PL ( dedyk w netdirekt ) zainstalowałem i skonfigurowalem binda wg. http://howtoforge.com/perfect_setup_debian_sarge_p3 natomiast skonfigurowalem dns i dopisalem domene wg. http://debian.one.pl/index.php?url=12#dns_primary zawartośc pliku named.conf.local ( ktory jest include'owany do named.conf ) zone "ssjcenter.pl" { type master; file "/etc/bind/db.ssjcenter.pl"; }; zone "ssjcenter.int.pl" { type master; file "/etc/bind/db.ssjcenter.int.pl"; }; co prawda binda mam w chroot'ie czyli sciezka /var/lib/named/etc/bind/ale jak jest link chyba nie ma znaczenia ( zreszta probowalem i tak i tak ) zawartość pliku db.ssjcenter.pl ;; BIND data file for local loopback interface ; $TTL 604800 @ IN SOA ns1.ssjcenter.pl. root.ssjcenter.pl. ( 1 ; Serial 604800 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 604800 ) ; Negative Cache TTL ; @ IN NS ns1.ssjcenter.pl. @ IN NS ns2.ssjcenter.pl. @ IN A 84.16.230.227 ns1 IN A 84.16.230.227 ns2 IN A 89.149.199.244 zawartość pliku db.ssjcenter.int.pl jest identyczna jak db.ssjcenter.pl tyle ze zamiast ssjcenter.pl ssjcenter.int.pl oczywiście. problem polega na tym iż w zaden sposob nie moge zmienic dns dla ssjcenter.pl u mojego rejestratora (domena.cc) response1[nask_errno]= 2306 response1[nask_error] = Wartość parametru niezgodna z zasadami systemu response1[nask_error_msg] = Host nie jest skonfigurowany dla domeny response1[nask_errno_msg] = 9010 Host nie jest skonfigurowany dla domeny response1[epp_errno] = response1[epp_error] = najsmieszniejsze jest to ze domena (a wlasciwi sub) ssjcenter.int.pl działa a jej konfiguracja jak juz napisalem jest identyczna z pl ... pliku resolv.conf nie ruszałem ( netdirekt ) oczywiscie restartowalem binda co jest nie tak ? gdzie moze być problem ? jakie inne pliki ( ich konfiguracja ) mogą mieć na ta sprawe wpływ ... ( jestem newbie wiec nie bijcie ) pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Turb0 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 3, 2006 Wydaje mi się, że zapomniałeś o jednej literce: ;; BIND data file for local loopback interface ; $TTL 604800 @ IN SOA ns1.ssjcenter.pl. root.ssjcenter.pl. ( 1 ; Serial 604800 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 604800 ) ; Negative Cache TTL ; @ IN NS ns1.ssjcenter.pl. @ IN NS ns2.ssjcenter.pl. @ IN A 84.16.230.227 ns1 IN A 84.16.230.227 ns2 IN A 89.149.199.244 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Art_ 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 3, 2006 faktycznie .. niestety poprawilem , zrestartowalem binda i nadal to samo ... ( nie widze wiecej literówek .. teraz przegladalem dokladnie ... ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 3, 2006 Z tego co widze to ns1 masz poprawnie skonfigurowanego. A ns2 w ogole nie dziala. Uruchom ns2 i powinno byc ok. n1:~# host ssjcenter.pl 84.16.230.227 Using domain server: Name: 84.16.230.227 Address: 84.16.230.227#53 Aliases: ssjcenter.pl has address 84.16.230.227 n1:~# host -t soa ssjcenter.pl 84.16.230.227 Using domain server: Name: 84.16.230.227 Address: 84.16.230.227#53 Aliases: ssjcenter.pl SOA ns1.ssjcenter.pl. root.ssjcenter.pl. 2005103008 86400 3600 2419200 604800 pzdr. ps. zalecam zmniejszyc ttl do 3600. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Art_ 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 3, 2006 wiem ze ns2 nie dziala bo to ip nie jest nigdzie podlaczone ... ale ns2 wogole nie uzywam wiec to chyba nie to ... u registrata ustawiam ns1.ssjcenter.pl i jako drugi stary ns ( w tym wypadku ns2.blink.pl ) otrzymuje komunikat ze ns1 zły a ns2 juz istnieje w systemie ... wiec nie działa NS1 i nie mam pojecia dlaczego .. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ertcap 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 3, 2006 wiem ze ns2 nie dziala bo to ip nie jest nigdzie podlaczone ... No to nie rob takich ustawien w pliku strefy. Twoj ns1 bedzie mowil, ze ns2 jest na jakims nieistniejacym dnsie, a dns blinku zapewnie bedzie pokazywal dnsy i adresy ip bledne (te z blinku). u registrata ustawiam ns1.ssjcenter.pl A utworzyles takiego hosta? Zrob to porzadnie to bedzie musialo zadzialac: 1. skonfiguruj prawidlowo plik db.ssjcenter.pl (ustaw prawidlowe dnsy - jezeli korzystasz jako secondary z ns2.blink.pl to ustaw to w tym pliku, nie zapomnij o podniesieniu seriala po kazdej zmianie). 2. na ns2.blink.pl trzeba ustawic, ze masterem domeny ssjcenter.pl jest nie ns1.blink.pl a ns1.ssjcenter.pl. Trzeba rowniez wywalic informacje o domenie z ns1.blink.pl 3. przetestuj czy serwery podaja dobra informacje. skladnia: #host [rekord] domena_sprawdzana serwer_ktorego_sie_pytamy np. host ssjcenter.pl ns1.blink.pl host -t soa ssjcenter.pl ns1.blink.pl (wyswietli rekord soa z serwera ns1.blink.pl dla domeny ssjcenter.pl) host -t ns ssjcenter.pl ns1.blink.pl (wyswietli serwery dns -------------------||-----------------------------) itd. 4. utworz hosta w panelu do zarzadzania domenami - ns1.ssjcenter.pl 5. ustaw nowe dnsy w panelu - na ns1.ssjcenter.pl i ns2.blink.pl Zeby troche ulatwic to proponuje: 1. zostawic w ogole ns'y blinku - jak cos padnie to sobie szybko domene z powrotem przeniesiesz na te nsy i nie bedzie problemu (nie bedziesz musial czekac na reakcje admina blinku). 2. dodaj sobie do serwera kolejny adres ip 3. w pliku named.conf.options ustaw, zeby serwer dns sluchal na dwoch adresach ip 4. skieruj ns2.ssjcenter.pl na ten drugi adres 5. utworz hosty ns1.ssjcenter.pl i ns2.ssjcenter.pl 6. przetestuj lokalnie czy Twoje obydwa dnsy prawidlowo utrzymuja domene (komenda host) 7. ustaw w panelu do zarzadzania domena nowe dnsy (na ns1.ssjcenter.pl i ns2.ssjcenter.pl) 8. nie ma bata - musi zadzialac Ew. zerkaj do pliku z logami jak cos nie bedzie szlo (powinno byc u Ciebie w /var/log/daemon.log). pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach