mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Witam,Mam pewnie problem z bind i podpięciem domeny do serwera dedykowanego. Szukałem w różnych kursach czy artykułach niestety dalej nie działa. Bardzo proszę o pomoc. Również chciałbym zaznaczyć, że moje doświadczenie z dedykiem jest mizerne, a wręcz jest to moja pierwsza styczność wymuszona w celu edukacyjno ciekawskim. Co chciałem zrobić i co nie działa. Mam udostępniony serwer dedykowany gdzieś daleko w sieci. Mam również wykupioną domenę. Teraz chcę by ta wykupiona domena kierowała na mój serwer i była tak jakby główną domeną serwera a nie ta subdomena/host utworzona przez dostawcę. Przykładowe dane, którymi będę się posługiwał:Mój host: zrobserwerMoja domena: zrobserwer.plIP serwera: (IPtest)IP v6 serwera: (IPv6test)Aktualny adres/host serwera: ns999.testdedyk.plIP secondary (cos takiego otrzymałem - więc użyłem): (IPsecTest) //nie wiem czy to aktywne czy działa, itd..Zaraz po instalacji Ubuntu 14 zmieniłem host w pliku /etc/hostname na zrobserwer potem edytowałem plik /etc/hosts i wygląda on teraz tak: 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost (IPtest) ns999.testdedyk.pl ns999 (IPv6test) ns999.testdedyk.pl ns999 # DOPISAL Ja (IPtest) zrobserwer.pl zrobwww (IPv6test) zrobserwer.pl zrobwww # Koniec dopisu ::1 ip6-localhost ip6-loopback fe00::0 ip6-localnet ff00::0 ip6-mcastprefix ff02::1 ip6-allnodes ff02::2 ip6-allrouters ff02::3 ip6-allhosts Następnie zrestartowałem serwer. Po poleceniach wychodzą takie dane: hostname zrobserwer (odpwoiedź) hostname –f zrobserwer.pl (odpwoiedź) Następnie przystąpiłem do konfiguracji Bind9 i pierwszym plikiem który edytowałem był /etc/bind/ named.conf.local i wygląda on teraz tak: //include "/etc/bind/zones.rfc1918"; # DOPISAL Ja zone "zrobserwer.pl" { type master; file "/etc/bind/M/zrobserwer.pl"; notify yes; allow-transfer { (IPsecTest); }; }; # Koniec dopisu Kolejno utworzyłem plik i katalog /etc/bind/M/zrobserwer.pl i wpisałem takie dane jak: $TTL 86400 $ORIGIN zrobserwer.pl. @ IN SOA ns1.zrobserwer.pl. boss.zrobserwer.pl. ( 2012061701 ;; serial 10800 ;; refresh 3600 ;; retry 604800 ;; expire 10800 ;; TTL ) @ IN NS ns1.zrobserwer.pl. @ IN NS ns2.zrobserwer.pl. @ IN A (IPtest) ns1 IN A (IPtest) ns2 IN A (IPsecTest) ;; poczta @ IN MX 10 mail mail IN A (IPtest) ;; serwer www www IN A (IPtest) ftp IN CNAME @ Zrestartowałem bind9. Zainstalowałem Apache i utworzyłem VirtualnyHost dla mojej domeny. Ostatnie co zrobiłem to u dostawcy mojej domeny skonfigurowałem DNS w taki sposób: DNS: ns1.zrobserwer.pl IP: (IPtest) DNS: ns2.zrobserwer.pl IP: (IPsecTest) I teraz czekam tak od rana, ale nic się nie dzieje. Jak pinguje domenę to pisze: Ping request could not find host zrobserwer.pl. Please check the name and try again. Proszę bardzo o pomoc. Może coś pominąłem. Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Proponuję podpiąć domenę pod DNS'y CloudFlare i tam ustawić wszystkie rekordy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Proponuję podpiąć domenę pod DNS'y CloudFlare i tam ustawić wszystkie rekordy Czyli bez tego nie zadziała? Czy po prostu prościej skonfigurować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Prościej skonfigurować. Nie musisz rzeźbić z Bindem - tego możesz się nauczyć w wolnej chwili. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Kurcze... ale właśnie na tym problem polega że chce się nauczyć ... i już na starcie teoretycznie poległem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 (edytowany) Sprawdź logi binda, lecę z pamięci ale chyba nie czyta Ci pliku strefy bo jest błędna. O ile dobrze pamiętam nie można ustawić rekordu MX na subdomenę/domenę tylko na ip. Sprawdziłem jednak można, ale zerknij do logów lub sprawdź status demona. Edytowano Październik 10, 2016 przez Fizyda (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
CoreVPS.pl 1 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Oczywiscie że się da, użytkownikowi @up chodziło właśnie o prostotę rozwiązania z cloudflare. Gdzie jest wykupiona domena? Jesli usługodawca oferuje własne serwery DNS można po prostu przez jego panel przekierować rekord A na adres IP serwera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Sprawdziłem jednak można, ale zerknij do logów lub sprawdź status demona. A gdzie takie coś i jak znajdę? Gdzie jest wykupiona domena? Jesli usługodawca oferuje własne serwery DNS można po prostu przez jego panel przekierować rekord A na adres IP serweraDomena jest na masternet.pl i tam jest tylko opcja do ustawienia DNS i IP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Zrestartuj binda i sprawdź czy nie ma jakiś errorów w service bind9 status ewentualnie journalctl -xn. Logi takie typowe musisz chyba najpierw włączyć, lub sprawdź /var/log/named lub bind9. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 (edytowany) Zrestartowałem... wpisałem service bind9 status pisze że: * bind9 is running natomiast w katalogu /var/lib/bind/ nie ma żadnych plików z logami. W sieć znalazłem jeszcze taką komendę co sprawdza czy wpis jest poprawny named-checkzone zrobserwer.pl /etc/bind/M/zrobserwer.pl odpowiada tak: zone zrobserwer.pl/IN: loaded serial 2012061701 OK Edytowano Październik 10, 2016 przez mateuszles (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 A porty masz otwarte poprawnie? Co do logów to /var/log a nie lib Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 A porty masz otwarte poprawnie? Jakie porty, jak sprawdzić... Takie logi znalazłem wysyłam to co związane z tą domeną co mam podpiętą: Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: managed-keys-zone: journal file is out of date: removing journal file Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: managed-keys-zone: loaded serial 5 Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: zone 0.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1 Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: zone 255.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1 Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: zone 127.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1 Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: zone localhost/IN: loaded serial 2 Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: zone zrobserwer.pl/IN: loaded serial 2012061701 Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: all zones loaded Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: running Oct 10 18:11:54 zrobserwer named[3587]: zone zrobserwer.pl/IN: sending notifies (serial 2012061701) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Wyłącz sobie powiadamianie secondary ns bo i tak masz jeden ns i tak, tylko dostępny z 2 ip. Więc wychodzi na to że bind powiadamia sam siebie. Poczytaj na internecie bo musisz skonfigurować sobie firewall (iptables). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Październik 10, 2016 Odezwij się na.pw z danymi do.roota oraz nazwą domeny. Pomogę. Nawet wiem.którym wpisem się zainspirowałes 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 11, 2016 (edytowany) Wyłącz sobie powiadamianie secondary ns bo i tak masz jeden ns i tak, tylko dostępny z 2 ip. Więc wychodzi na to że bind powiadamia sam siebie. Poczytaj na internecie bo musisz skonfigurować sobie firewall (iptables). Kurcze nie mam chyba nic ustawionego w Firewall. Pliku w stylu /etc/iptables.rules nie odnalazłem. Po wpisaniu ufw status pisze że: Stan: nieaktywny. A Webminie jest komunikat: W twoim systemie nie skonfigurowano jeszcze żadnego firewalla IPtables. RafoX korzystałem głownie z tego: http://www.haveyoutried.it/2012/06/konfiguracja-nazwy-i-dns-na-nowym-serwerze/ Edytowano Październik 11, 2016 przez mateuszles (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Październik 11, 2016 Pokaż wynik dla:netstat -tnpl oraz iptables -L -vn Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Październik 11, 2016 Kurcze nie mam chyba nic ustawionego w Firewall. Pliku w stylu /etc/iptables.rules nie odnalazłem. Po wpisaniu ufw status pisze że: Stan: nieaktywny. A Webminie jest komunikat: W twoim systemie nie skonfigurowano jeszcze żadnego firewalla IPtables. RafoX korzystałem głownie z tego: http://www.haveyoutried.it/2012/06/konfiguracja-nazwy-i-dns-na-nowym-serwerze/ Tak jak prosiłem, odezwij się na pw. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mateuszles 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2016 Sprawa się wyjaśniła nie miałem wpisanego IP serwera w bind/named.conf.options Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach