vjdj 4 Zgłoś post Napisano Październik 2, 2016 (edytowany) Czy w nowej wersji panelu jak w temacie da się włączyć certyfikat z poziomu panelu, bez grzebania w konsoli dla domeny? Ewentualnie jak tego dokonać bo nie mogę póki co dotrzeć do odpowiedniego doc'a. Pytam bo widzę możliwość zaznaczenia SSL oraz Let's Encrypt, przy dodawaniu domeny. Zaznaczam i jak potem edytuję domenę to i tak jest to odznaczone. Czy trzeba coś jeszcze zrobić? Czy w ogóle dobrze myślę i to ma tak działać czy służy to do czego innego? Edytowano Październik 2, 2016 przez vjdj (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
likufanele 77 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2016 Masz tam jeszcze zakładkę "SSL", tam pewnie musisz jeszcze wygenerować certyfikat. Tak przynajmniej było w poprzedniej wersji - nowej jeszcze nie sprawdzałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vjdj 4 Zgłoś post Napisano Październik 3, 2016 (edytowany) W pewnym sensie zadałem głupie pytanie. Głupie i nie głupie bo chciałem wiedzieć jak działa ten przycisk. Więc tak, zaznaczenie Let's Encrypt generuje certyfikat dla strony i mamy ładną zieloną kłódkę dostępną. Nie działało bo certbot nie zainstalowany. Korzystam z auto instalatora: Przeglądnąłem log instalacji (/var/log/ispconfig_setup.log) i znalazłem: Installing Certbot-auto... /tmp/ispconfig_setup-master/distros/debian8/install_webserver.sh: linia 64: certbot-auto: nie znaleziono polecenia Skrypt odpala: apt-get -yqq install python-certbot-apache -t jessie-backports a następnie wywołuje certbot-auto którego nie znajduje. Rozwiązałem to sobie manualnie, pobierając i instalując wget https://dl.eff.org/certbot-auto chmod a+x ./certbot-auto ./certbot-auto i działa. Może się komuś przyda rozwiązanie jak ktoś będzie miał podobny problem. Włączając certyfikat dla dodanej domeny pojawia się kolejny problem. Przestaje działać na wszystkich domenach alias /webmail kierujący na roundcube. Kolejna zagadka do szukania, a może ktoś podpowie. @likufanele Zakładka SSL przy zaznaczeniu Let's Encrypt nie trzeba jej używać wcale. Edytowano Październik 3, 2016 przez vjdj (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach