Artix 34 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2016 Cześć. Uznałem że nadszedł najwyższy czas żeby zabrać się za naukę jakichś podstaw odnośnie konfiguracji VPSa, może się przyda w przyszłości. Znalazłem sobie jakiegoś VPSa na testy (time4vps.eu), kupiłem domenę w Namecheap i próbuję cisnąć. Zainstalowałem sobie Debiana 8 z ISP3, niby wszystko jest ale mam parę pytań, do których w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a czekanie na odpowiedź supportu hostingu trochę zajmie, więc może wy mi pomożecie. 1. Czy po skonfigurowaniu serwera mogę sobie zmienić hostname z domyślnego na własny (mam taką opcję)? Jesli tak/nie, to jakie rekordy mam przypisać domenie mojadomena.pl by hostname figurował jako serwer.mojadomena.pl? Obstawiam że A serwer.mojadomena.pl IPSERWERA ale to chyba nie poskutkowało. 2. Podobnie jak wyzej, jak wygląda kwestia tworzenia własnych DNSów dla serwera? Na pewno muszę stworzyć kolejne rekordy i nowe zone'y w panelu domeny w Namecheap, ale po stronie ISP też muszę coś wykombinować. Istnieją też jakieś porządne, polskie manuale odnośnie Debiana i ISP? Bo nie wiem czy jest sens wydawania 5 euro na angielską wersję, jeśli w internecie krąży PL'ka. Jestem noobem w tym temacie więc wybaczcie jeśli zadaję pytania na poziomie kilkuletniego dziecka, ale wolałbym uczyć się na własnych błędach dopiero od jakiegoś momentu, a nie od samych podstaw. Pozdrawiam serdecznie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2016 Wywal ISP i konfiguruj po kolei każdą usługę, więcej się nauczysz a confingi będą czytelniejsze bez dziwnych zalezności które tworzą panele. 1. możesz 2. Musisz mieć serwer podstawowy, możesz na tym VPSie postawić binda, stworzyć strefy i config, alternatywny możesz utworzyć w freedns.42.pl, pamiętaj by zezwolić na masterze pobranie stref dla freedns. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Artix 34 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2016 Wywal ISP i konfiguruj po kolei każdą usługę, więcej się nauczysz a confingi będą czytelniejsze bez dziwnych zalezności które tworzą panele. 1. możesz 2. Musisz mieć serwer podstawowy, możesz na tym VPSie postawić binda, stworzyć strefy i config, alternatywny możesz utworzyć w freedns.42.pl, pamiętaj by zezwolić na masterze pobranie stref dla freedns. A możesz mi polecić porządny tutek w którym miałbym opisane jak i co po kolei wgrywać? Bo sprawdziłem już parę i za każdym razem musiałem serwer reinstalować bo albo inaczej wyświetlał mi się firewall, albo nie mogłem zainstalować jakiegoś rozszerzenia dla Apache/nginx. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2016 Zamiast reinstalować VPSa to próbuj ten problem rozwiązać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach