kaju007 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2016 Witam Nie mogę sobie poradzić z tym firewallem. Mam taki schemat : eth0 - ip zewnetrzne xx.xx tun0 - vpn 10.9.0.1 Klient vpn dostaje adres 10.9.0.6 Potrzebuję przekierować port zew ip:8080 na 10.9.0.6:8080 Do tego jak jestem połączony vpn chcę mieć internet wychodząc przez Ip zew. Do tej porty udało mi się albo przekierować port - działa Jak dodam maskaradę żeby działał mi net to nic nie działa , ale jak wykasuję przekierowanie portu to działa internet. Nie udaje mi się zrobić tak żeby dział internet wraz z przekierowanym portem. Proszę jakieś rozwiązanie napisać albo nakierować bo już wszystko chyba sprawdziłem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kashi66 2 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2016 (edytowany) Kiedyś zakładałem temat ale tam miałem problem z LXC: http://www.webhostingtalk.pl/topic/54707-lxc-konfiguracja-interfejsu-sieciowego/ Do tego tutaj jeszcze ktoś pomógł i ładnie rozpisał: http://www.webhostingtalk.pl/topic/54845-przekierowanie-portow-na-vpskontener-lxc/ Na dole masz regułki do CSF może to ci pomoże Edytowano Wrzesień 26, 2016 przez Kashi66 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaju007 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2016 (edytowany) Hej No właśnie korzystałem też z tego i nie miałem nic albo coś źle robią. Zaraz przetestuję. Po wpisaniu tego #iptables -t nat -F iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp -s 0/0 -d ip zew --dport 8080 -j DNAT --to 10.9.0.6:8080 iptables -t nat -A POSTROUTING -o venet0:0 -d ip zew -j SNAT --to-source 10.9.0.6 iptables -A FORWARD -p tcp -s 10.9.0.6 --sport 8080 -j ACCEPT # These are the forwards for bind/dns iptables -t nat -A PREROUTING -p udp -s 0/0 -d ip zew --dport 53 -j DNAT --to 10.9.0.6:53 iptables -t nat -A POSTROUTING -o venet0:0 -d ip zew -j SNAT --to-source 10.9.0.6 iptables -A FORWARD -p udp -s 10.9.0.6 --sport 53 -j ACCEPT iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.9.0.0/24 -o venet0:0 -j SNAT --to-source ip zew #iptables -t nat -A POSTROUTING -o venet0:0 -j MASQUERADE iptables -A FORWARD -i venet0:0 -o tun0 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -i tun0 -o venet0:0 -j ACCEPT Po tym ani neta, ani portu nic nie działa. Taka konfiguracja dopiero daje mi internet, ale nie działa przekierowanie portu. iptables -A FORWARD -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT iptables -A FORWARD -s 10.9.0.0/24 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -j REJECT #iptables -t nat -A POSTROUTING -s 10.9.0.0/24 -o venet0:0 -j MASQUERADE iptables -t nat -A POSTROUTING -j SNAT --to-source ip zew Edytowano Wrzesień 26, 2016 przez kaju007 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kashi66 2 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2016 Teraz pytanie gdzie to wpisujesz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaju007 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2016 W pliku csfpre.sh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Wrzesień 26, 2016 Wszystkie customowe reguły powinny być aplikowane po tym jak CSF będzie zainicjalizowany, czyli w csfpost.sh. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaju007 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2016 Nic nie pomaga. Mało tego mam na innym serwerze tak zrobione i działa ale nie mam csf więc go wyłączyłem i uruchomiłem skryp z drugiego serwera to odcięło mi dostęp do serwera zero netu i portu. Coś tu jest nie tak chyba z tym vps. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kashi66 2 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2016 A masz ustawione w /etc/sysctl.conf opcje net.ipv4.ip_forward = 1? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaju007 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2016 Oczywiście że mam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kaju007 0 Zgłoś post Napisano Październik 5, 2016 Tu problem chyba leży po stronie interfejsu że jest zamiast eth to venet0:0 innego pomysłu już nie mam bo na innym serwerze działają mi skrypty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach