N0Name 48 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2016 Witam po długim czasie, a mianowicie poszukuje lutownicy plus ewentualnie trzecia ręke. Slużyć ma mi to do użytku domowego np by przylutować gniazdo w telefonie jakieś inne małe elementy w innych urządzeniach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Westbam 64 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2016 Jeśli mało robisz i do "domowego użytku" to wystarczy Ci najzwyklejsza do 50 zł na allegro... Ja mam taką i najcześciej to paski ledowe lutuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2016 A ja mam Elwika RT-24 i mogę polecić Chyba mają jakieś lutownice bez całych stacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krzysiek02 1 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2016 Witam po długim czasie, a mianowicie poszukuje lutownicy plus ewentualnie trzecia ręke. Slużyć ma mi to do użytku domowego np by przylutować gniazdo w telefonie jakieś inne małe elementy w innych urządzeniach. Ja jakiś czas temu kupiłem dokładnie tą http://allegro.pl/zestaw-lutowniczy-xxl-lutownica-60w-akcesoria-8szt-i6145569339.html?snapshot=MjAxNi0wNy0yNVQyMDo1Mjo0MFo7YnV5ZXI7MjRkYjZjYjkyNzJkMzY4YmIwYjA2MDA3MmU4MDQ3NzZjNGY0Y2FhNjdlMGUyMTRhOWQ3NzMwM2Y2YmExNThiMQ== Jak na razie nie ma z nią problemów. Transformatorowa raczej będzie nie wygodna do lutowania małych elementów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zoxovsky 9 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2016 Jak lutowanie małych rzeczy to lutownica kolbowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2016 Zamówiłem ten zestaw co dał link Krzysiek02 nie będzie to lutowanie precyzyjne ale zawsze lepiej jak transformatoròwką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2016 Boże swięty mam transformatorową lutownicę i ja nie wiem co robię nie tak. Mam cały zestaw + 3 różne groty w pięknej szarej walizce... Prócz tego że ładnie wygląda to słabo lutuje i jest mało wygodna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2016 @Kamikadze: Nie masz czasem brudu między grotem a osadzeniem go na ramieniu lutownicy? Lutownica nie ma nastawy temperatury? Może grot masz z jakiegoś miedziowanego drutu a nie miedzianego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2016 Lutownica 0/1 typu klikasz i się nagrzewa. Co do syfu to lutuję raz w roku i staram się trzymać je czyste, ale czasami zamiast lutować kable biorę kostkę i skręcam kable Sam grot jest metalowy w sensie biały czyli pewnie stal jakaś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2016 To raczej kwestia używanej cyny - czy stara dobra nieekologiczna SnPb, czy nowe bezołowiowe wynalazki w stylu SnAg/SnCu, które to muszą mieć znacznie wyższą temperaturę ciężej osiągalną w domowych warunkach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2016 Wiesz co nie pamiętam jaką miałem wcześniej. Teraz jak brat lutował to kupił: S-Sn60Pb40 SW26/3/2.5%. Nie znam się na tym i lutownicy używam jak już mówiłem 2-3 razy w roku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Wrzesień 25, 2016 Oczywiście cyna ma tutaj bardzo duże znaczenie sam to zauważyłem. Też miałem nie małe nerwy Kiedy chciałem lutować elementy cyna pierwsza jaką złapałem, strasznie długo się nagrzewała, poszedłem więc po drugą ktòra topiła się w mgnieniu oka. W mojej grot jest miedziany, troszkę przubrudzony ale po zmianie cyny nie było problemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RafoX 233 Zgłoś post Napisano Wrzesień 25, 2016 (edytowany) Takie coś kupiłem w brico jak bylem przy okazji http://narzedzia-bialystok.com/mobile/pl_PL/p/LUTOWNICA-TRANSFORMATOROWA-175W-MODECO-MN-99-206/201 Koło 40zł zapłaciłem nie mogę powiedzieć do mojego użytku jest spoko. Cyna oczywiście o kant tyłka sie nadawała ale mam swoją i wszystko jak najbardziej ok. Edytowano Wrzesień 25, 2016 przez RafoX (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Wrzesień 25, 2016 A to teraz wziąłem moją i patrzę że to 100W (rok prod. 2009) Jakieś oznaczenia jeszcze S2 20% 12s / 48s Prod. TOYA S.A. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach