Pvls 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2016 Instaluje prosty serwer mailowy na swojej maszynie (Debian 8) i wychodzę z siebie... Kilka lat temu instalowałem również na starszym debianie i śmigał bezproblemowo, nie wiem na czym polega problem. Przeczytałem masę tutoriali i pół dokumentacji postfixa i dovecota a jako startowy tutorial wybrałem ten: http://jeyg.info/a-debian-mail-server-with-postfix-and-dovecot/. A więc trochę informacji, które może pomogą w ustaleniu problemu: Nie zmienialem domyslnej domeny serwera w hostach, która dla serwerow soyoustart wyglada nastepujaco: nsXXXXXX.ip--XX-XXX.eu. Dla mojej domeny, nazwijmy ja example.com ustawilem rekordy A dla mail.example.com i utworzylem rekord MX. Komenda dig wyświetla poprawna delegacje domeny: dig example.com MX ;example.com. IN MX ;; ANSWER SECTION: example.com. 83918 IN MX 10 mail.example.com. ;; ADDITIONAL SECTION: mail.example.com. 83918 IN A XXX.XX.XXX.XX postconf -n alias_database = hash:/etc/aliases alias_maps = hash:/etc/aliases append_dot_mydomain = no biff = no config_directory = /etc/postfix inet_interfaces = all local_recipient_maps = proxy:unix:passwd.byname $alias_maps mailbox_size_limit = 0 mydestination = nsxxxxxxxx.ip-xxx-xx-xxx.eu, example.com, localhost, localhost.localdomain mydomain = example.com myhostname = nsxxxxxx.ip-xxx-xx-xxx.eu mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128 myorigin = /etc/mailname readme_directory = no recipient_delimiter = + relayhost = smtpd_banner = $myhostname ESMTP $mail_name smtpd_relay_restrictions = permit_mynetworks, permit_sasl_authenticated, reject_unauth_destination smtpd_sasl_auth_enable = yes smtpd_sasl_path = private/auth smtpd_sasl_type = dovecot smtpd_tls_auth_only = yes smtpd_tls_cert_file = /etc/ssl/certs/mail.crt smtpd_tls_key_file = /etc/ssl/private/mail.key smtpd_use_tls = yes etc/postfix/master.cf # ========================================================================== # service type private unpriv chroot wakeup maxproc command + args # (yes) (yes) (yes) (never) (100) # ========================================================================== smtp inet n - - - - smtpd #smtp inet n - - - 1 postscreen #smtpd pass - - - - - smtpd #dnsblog unix - - - - 0 dnsblog #tlsproxy unix - - - - 0 tlsproxy submission inet n - - - - smtpd # -o syslog_name=postfix/submission -o smtpd_tls_security_level=encrypt -o smtpd_sasl_auth_enable=yes # -o smtpd_reject_unlisted_recipient=no # -o smtpd_client_restrictions=$mua_client_restrictions # -o smtpd_helo_restrictions=$mua_helo_restrictions # -o smtpd_sender_restrictions=$mua_sender_restrictions # -o smtpd_recipient_restrictions=permit_mynetworks,permit_sasl_authenticated,reject # -o smtpd_relay_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject # -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING smtps inet n - - - - smtpd -o syslog_name=postfix/smtps -o smtpd_tls_wrappermode=yes -o smtpd_sasl_auth_enable=yes # -o smtpd_reject_unlisted_recipient=no # -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject # -o smtpd_helo_restrictions=$mua_helo_restrictions # -o smtpd_sender_restrictions=$mua_sender_restrictions # -o smtpd_recipient_restrictions= # -o smtpd_relay_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING doveconf -n auth_debug_passwords = yes auth_mechanisms = plain login auth_verbose = yes mail_debug = yes mail_location = mbox:~/mail:INBOX=/var/mail/%u mail_privileged_group = mail namespace inbox { inbox = yes location = mailbox Drafts { special_use = \Drafts } mailbox Junk { special_use = \Junk } mailbox Sent { special_use = \Sent } mailbox "Sent Messages" { special_use = \Sent } mailbox Trash { special_use = \Trash } prefix = } passdb { driver = pam } protocols = " imap" service auth { unix_listener /var/spool/postfix/private/auth { group = postfix mode = 0660 user = postfix } } service imap-login { inet_listener imaps { port = 993 ssl = yes } } ssl = required ssl_cert = </etc/ssl/certs/mail.crt ssl_key = </etc/ssl/private/mail.key userdb { driver = passwd } Z tymi ustawieniami, mogę się zalogować do IMAP pod portem 143 (a nie tak jak ustawilem pod szyforwanym 993) i wysylac maile w smtp z portu 25 również niezaszyfrowane... Podczas proby polaczenia do imaps z zewnątrz przez port 993 w logach widzę: dovecot: imap-login: Disconnected (no auth attempts in 32 secs): user=<>, rip=xx.8.xx.195, lip=xxx.xx.xxx.xxx, TLS handshaking: Disconnected, session=<ed2nkJ47cQBOCDvD> tak jakby dane o logowaniu - login i haslo nie byly przekazywane do dovecota. Probujac wyslac mail na zewnatrz uzywajac smtp zawsze otrzymuje ten blad: postfix/smtpd[3538]: connect from XXXXXXXXX postfix/smtpd[3538]: NOQUEUE: reject: RCPT from dynamic-xxxxxxxxxxx[xx.x.xx.xxx]: 554 5.7.1 <xxxx@gmail.com>: Relay access denied Liczę na jakiekolwiek wskazówki, z góry dziekuję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2016 Logi mówią wszystko - masz konkretny błąd podany w logach postfix'a, wg. niego poszukaj rozwiązania. Dla ułatwienia kodem błędu jest: 554 5.7.1 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pvls 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2016 Heh.... To by było za proste. Oczywiście że widziałem ten błąd wcześniej i oczywiście że szukałem rozwiązania z nim związanym. Problem jest taki że ten błąd może być wywoływany przez setki powodów. Generalnie niewiele pomaga. A tego też włączyłem pełen debug auth i mail. Który z kolei nie wnosi nic nowego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2016 http://netwiki.il.pw.edu.pl/index.php/Problem_przy_wysy%C5%82aniu_poczty_-_Relay_Access_Deniedhttps://www.howtoforge.com/community/threads/relay-access-denied-when-using-smtp-to-external-recipients.806/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pvls 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2016 http://netwiki.il.pw.edu.pl/index.php/Problem_przy_wysy%C5%82aniu_poczty_-_Relay_Access_Denied https://www.howtoforge.com/community/threads/relay-access-denied-when-using-smtp-to-external-recipients.806/ Dzięki. Temat opanowany, jak zwykle pierdoła Teraz mogę wysyłać przez smtp port 587 (testowane na outlooku), natomiast jest jakiś dziwny problem żeby się połączyć z serwer smtp przez roundcube czy uzywając klasy phpmailer. Dostaję informację o problemie z certyfikatem? postfix/smtpd[28193]: SSL_accept error from example.com [2001:41d0:8:17b6::]: 0 postfix/smtpd[28193]: warning: TLS library problem: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca:s3_pkt.c:1300:SSL alert number 48: postfix/smtpd[28193]: lost connection after STARTTLS from tev.pl[2001:41d0:8:17b6::] przeczytalem wiele googlowych tematow dotyczącyc TLS library problem, ale nie znalazlem rozwiązania. Cetryfikat mam -self-signed wygenerowany poprzez openssl - ale watpie ze to jest problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2016 Jaka wersja PHP z tym RC? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gigaone 27 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2016 (edytowany) postfix/smtpd[28193]: SSL_accept error from example.com [2001:41d0:8:17b6::]: 0 postfix/smtpd[28193]: warning: TLS library problem: error:14094418:SSL routines:SSL3_READ_BYTES:tlsv1 alert unknown ca:s3_pkt.c:1300:SSL alert number 48: postfix/smtpd[28193]: lost connection after STARTTLS from tev.pl[2001:41d0:8:17b6::] Cetryfikat mam -self-signed wygenerowany poprzez openssl - ale watpie ze to jest problem. PHP od wersji 5.6 (Debian 8 zawiera PHP 5.6) domyślnie weryfikuje certyfikaty SSL (https://php.net/manual/en/context.ssl.php#context.ssl.verify-peer i http://php.net/manual/en/migration56.openssl.php) a komunikat błędu alert unknown ca to tylko potwierdza. Edytowano Wrzesień 5, 2016 przez Gigaone (zobacz historię edycji) 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pvls 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 7, 2016 'ssl' => [ 'verify_peer' => false, 'verify_peer_name' => false ] Ok. Potestuje z funkcją walidacji w roundcube. Wydaje mi się ze nawet widziałem to w configu. Macie jakies polecane strony, które generują darmowe certyfikaty? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 7, 2016 let's encrypt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach