jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 Hej Dostaje na serwer coraz sprytniejsze spamy... serwer Centos 6.0 Exim oraz SpamAssassin mam zainstalowany. Poradzicie coś ? Maile typu ( z różnych serwerów): Jutro zarobisz milion Niesamowite! Zdumiewajace odkrycie matematykow daje ludziom mozliwosc zarabiania milionow, nie robiac praktycznie NIC! Sztuczna inteligencja zawiera na gieldzie same korzystne transakcje, wykluczajac jakiekolwiek ryzyko strat. Pozbawiony emocji, sklonnosci do hazardu i agresji program zawsze "trafia w dziesiatke" w 100 przypadkach na 100! Mam jednak powazne obawy, ze wkrotce ten program "szczescia" zostanie zabroniony. W przeciwnym razie swiatowy system finansowy znajdzie sie w zagrozeniu. Jednak masz jeszcze szanse wzbogacenia sie - kliknij w odnosnik! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 Jedna domena czy więcej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 różne domeny, polskie i zachodnie. Praktycznie domeny się nie powtarzają... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 różne domeny, polskie i zachodnie. Praktycznie domeny się nie powtarzają...Chodziło mi o twoją pocztę czy problem dotyczy jednej domeny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 u mnie odbiorcami są różne domeny , różne skrzynki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 To za pewne przejęte WP/Joomle, spróbuj po nagłówkach: header rule1 X-PHP-Originating-Script =~ /eval\(\)'d code/ describe rule1 X-PHP-Originating-Script score rule1 10 Dodatkowo trzeba dopisać kilka reguł na treść, ta momentami jest ta sama + można dodać kilka punktów za tytuł: header rule2 Subject=~/^Jutro / describe rule2 Jutro score rule2 2 ps. pisane na kolanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 http://zabojcaspamu.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 @patrys , tematy maili i nagłówki są różne także to akurat nie pomoże dużo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 Ale z doświadczenia wiem, że sporo zwrotów się powtarza w tych spamach i można napisać regułki które zawierają mały "spamowy słownik". Tak nawet spojrzałem w swój folder spam i jednak łapie pierwszy filtr coś: Subject: ***SPAM*** Dam ci dobrze platna prace X-PHP-Originating-Script: 1002:themes.php(1973) : eval()'d code Date: Tue, 2 Aug 2016 01:18:48 +0200 From: Barbara Wozniak <barbara_wozniak@sostieni.cospe.org> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mlodycompany 29 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 Dokładnie dostaje taki sam spam. Każda wiadomość jest wysyłana od innego nadawcy, z innej domeny, z innego serwera. Dziennie dostaje ok. 20 wiadomości Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2016 czegoś oprócz SpamAssassin używasz jeszcze ? SpamBlocker itp? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2016 Generalnie ten spam dobrze łapie się na Bayesa, ale można mu jeszcze pomóc szukając w treści odnośnika ( w każdej wiadomości ma taką samą budowę ): uri SPAM_2 /\.php\?\w{1}=\d{3}&\w+=\w+&\w+=\w+&\w+=\w+/i describe SPAM_2 SPAM – URL1 score SPAM_2 10 Tu dwa słowa o tym: https://netfs.pl/blog/pozbyc-sie-spamu-jutro-mozesz-zaczynac-prace/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2016 gdzie te reguły się wstawia ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2016 W konfiguracji SpamAssassina czyli standardowo jest to plik: local.cf, choć lepiej nie wstawiać bezpośrednio, a zrobić include. Plik local.cf znajduje się najczęsciej w /etc/spamassassin lub /etc/mail/spamassassin Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2016 ok czy będzie to bezpieczna konfiguracja jeśli używam DirectAdmina ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2016 Tak, DirectAdmin nie ingeruje w główną konfiguracje Spamassassina. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jasne 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 8, 2016 Patrys, dzięki wielkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach