globox99 29 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 Witam, posiadam server, któremu zdarza się czasami "skraszować". Robi się to tak, że skrypt, który odpowiada za automatyczne włączenie servera nie jest w stanie tego zrobić. Moje pytanie brzmi, czy za pomocą komendy "screen" lub innej można sprawdzać czy w konsoli servera znajduje się jakiś ciąg znaków?Podam przykład:1. Server sie crashuje z komunikatem w konsoli "GC read timed out" 2. Skrypt, który wykonywałby się co kilka minut sprawdzał by czy w konsoli servera w ostatnich 100 linijkach nie ma czasami komunikatu "GC read timed out" a) jeśli komunikat jest to skrypt stopuje proces aktualnego servera i odpala na nowo b) jeśli komunikatu nie ma to znaczy, że server działa Dziękuję z góry za pomoc, mam nadzieję, że opisałem to w miarę zrozumiale Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 Systemd, initd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globox99 29 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 Systemd, initd Hmm.. w jaki sposób te programy mogą sprawdzać czy server działa. Niestety jest tylko jeden sposób aby to sprawdzić, czyli sprawdzenie linijek konsoli ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2016 Skrypt sprawdzający czy jest odpalona dana komenda + crontab Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach