murgal 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2016 Cześć ! Szukam darmowego rozwiązania do monitorowania serwerów na Windowsie i Linuxie ( debian ). Testowałem zabbix i nie mogłem ogarnąć, cały czas sypal błędami. Observium wystartowało ale tylko na Debianie (snmp jest problematyczne na win), nagos core tez nie chciał wstać. Jakies propozycje ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GT_Lukasz 20 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2016 Cacti + pluginy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2016 Używam Cacti, ale przekonuje się do Observium. Cacti niestety nie jest rozwijane od bardzo dawna nie licząc kosmetycznych zmian raz na kilka miesięcy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2016 A jak sobie radzisz z observium i windowsem ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2016 Jeszcze nie testowałem, ale pewnie będzie tak samo jak w Cacti, czyli poprzez SNMP. Zresztą według manuala Windows jest wspierany właśnie w ten sposób. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przemon 35 Zgłoś post Napisano Lipiec 30, 2016 Narzędzi jest od groma. Jak zaczynałem monitorować infrastrukturę Nagiosem w 2003r, to do tej pory mam do niego sentyment z racji prostoty konfiguracji jak i dużej ilości pluginów, również tych pisanych pod siebie i swoje rozwiązania. Nagiosa używam już tylko w jednej infrastrukturze którą zarządzam, na pozostałych Icinga 1 (fork nagiosa) ale docelowo migruję wszystko na Shinken http://www.shinken-monitoring.org/ (także fork nagiosa). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 No nic, pozostaje mi się wgryźć w nagiosa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Spoofy Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 Nagios albo Shinken jak powiedział @przemon IMHO Cacti trochę ssie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JakubC 43 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 z ciekawości? co z tym zabbixem było nie tak?, myślę, że jest bardzo rozwinięty i przedewszystkim darmowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murgal 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2016 Z zabbixem miałem problemy z bazą danych - i odpuściłem. Dzisiaj do tego siadłem i wystartował od strzału... Troche nie ogarniam budowy itemów (chciałbym dodać pomiar temp). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
eXeNFreePlay 0 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2017 Jeżeli Linux to netdata polecam Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2017 Co Ci nie działa w zabbiksie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TTL 5 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2017 Temat jest z 2016 roku. Zamykam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach