mech 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Otóż jest taki problem z połączeniem do VPS przez terminal z kluczem. Poprzez putty z Linuxa wszystko działa. ssh -i sciezka_do_klucza.pub login@IP_serwera -p nr_portu Połączenie zostaje ustanowione, jednak wpisując hasło takie samo jak przez putty - z terminala nie mogę się zalogować. Komunikat zwrotny. "Permission denied (publickey)." Logowanie z debugowaniem ssh -i sciezka_do_klucza.pub login@IP_serwera -p nr_portu -vvv Tylko to zwróciło moją uwagę. key_load_public: No such file or directory debug1: identity file sciezka_do_klucza.pub type -1 debug1: key_load_public: No such file or directory debug1: identity file sciezka_do_klucza.pub-cert type -1 Przemieliłem już dużo stron z google, ale nie znalazłem rozwiązania. Proszę o pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Jak generowałeś te klucze, gdzie (w jakim programie)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kashi66 2 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 W putty nie dodales klucza. SSH>Auth>RSA Key i tam dodajesz sciezke do pliku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mech 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Zakładam, że klucze były generowane zapewne w putty-gen czy jakoś tak. Nie robiłem tego osobiście. Info z pliku z kluczami: PuTTY-User-Key-File-2: ssh-rsa Encryption: Comment: Public-Lines: Private-Lines I na końcu Private-MAC: W putty nie dodales klucza.SSH>Auth>RSA Key i tam dodajesz sciezke do pliku Przecież piszę, że logowanie przez putty mi działa. Chcę zalogować się przez terminal z Linuksa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Jak klucze są z putty-gen to musisz je skonwertować aby działał w pingwinku. Zajrzyj w google 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mech 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Sprawdzę. Że też takie rzeczy nie są uniwersalne. Ale jak ktoś siedzi tylko na windows i nie wygenerował klucza na serwerze tylko z putty/kitty czy inne, to skąd może wiedzieć, że nie będzie to pasowało pod linuksa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Skoro z czymś pracuje to raczej powinien. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mech 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 13, 2016 Jak klucze są z putty-gen to musisz je skonwertować aby działał w pingwinku. Zajrzyj w google Dzięki! O to właśnie chodziło. Tutaj dla potomnych jest prosta instrukcja konwersji klucza.ppk na OpenSSH: http://blog.mmx3.pl/2012/08/16/ubuntu-konwersja-klucza-prywatnego-putty-ppk-do-klucza-ssh/ Należało podmienić ścieżkę do pliku z kluczem na ten nowy już po konwersji i działa elegancko. Logowanie przez terminal z kluczem działa. Dzięki "mariaczi". 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach