lord101 18 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2016 Zauważyłem że pojawiły mi się podejrzane zadania cron pod rootem stat crontabs/ File: `crontabs/' Size: 4096 Blocks: 8 IO Block: 4096 directory Device: 903bh/36923d Inode: 51159709 Links: 2 Access: (1730/drwx-wx--T) Uid: ( 0/ root) Gid: ( 104/ crontab) Access: 2016-05-28 18:13:01.449837189 +0200 Modify: 2016-05-28 18:13:01.154832730 +0200 Change: 2016-05-28 18:13:01.154832730 +0200 */2 * * * * /usr/local/bin/antyspam > /dev/null 2>&1 1 4 * * * /usr/local/bin/backupdb > /dev/null 2>&1 * 1 * * * cd /usr/local/directadmin/plugins/pluginstore/bin; ./checkBH > /dev/null 2>&1 * * * * * cd /usr/local/directadmin/plugins/pluginstore/bin; php taskmanager.php > /dev/null 2>&1 Antywirus nic nie wykrył. Trochę kodu w tych plikach jest, jednak nie mam czasu żeby go analizować. Najgorsze jest to że nie wiem skąd się wzięły, są tylko moje logowania. W logach również nic nie widać. Zadanie cron oraz uprawnienia do plików już zablokowałem. Jednak pojawia się pytanie gdzie szukać luki? ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2016 Jeśli nie wiesz skąd, a nie jesteś pewien czy nie doszło faktycznie do włamania - to to co zawsze. Odpalają nową maszynę, a tę wypnij z sieci i analizuj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lord101 18 Zgłoś post Napisano Maj 31, 2016 Temat już wyjaśniony, można zamknąć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 31, 2016 Czyli? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Westbam 64 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 No właśnie - dobrze napisał Kamikadze - czyli co było przyczyną? Skoro już założyłeś temat i rozwiązałeś problem podziel się z innymi - a nóż komuś się przyda... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lord101 18 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 W jednym z plików jest komentarz: # Copy Right Biznes-Host.pl # admin@biznes-host.pl # # Version: 0.1 Zauważyłem go dopiero gdy jedna osoba z biznes-host.pl napisała mi prywatną wiadomość z informacją że to oni dograli te pliki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 A niedawno napisali, że nie ingerują w wirtualne dyski 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tgx 575 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 (edytowany) A niedawno napisali, że nie ingerują w wirtualne dyski W przypadku VPS z DA, które na mints i bh mają opcję "+ administracja" naturalną rzeczą jest, że instalujemy tam skrypty czy to do kopii czy inne związane z zakresem świadczonej usługi. Edytowano Czerwiec 1, 2016 przez tgx (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 To zmienia postać rzeczy Autor nie wspomniał, że to VPS zarządzany przez Was. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lord101 18 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 To zmienia postać rzeczy Autor nie wspomniał, że to VPS zarządzany przez Was. Bo nie jest to serwer VPS z administracją. Jakiś czas temu gdy miałem do nich pewną prośbę dostałem odpowiedź że serwer nie posiada administracji i za taką usługę należy dodatkowo zapłacić (serwerem zarządza Pan samodzielnie). Niestety był to ticket w starym panelu, a w nowym widzę może 1/5 wszystkich ticketów/logów z czatu. Za bardzo nie chce mi się przeszukiwać kilka GB na skrzynce pocztowej, jednak gdyby była taka konieczność to zmobilizuje się na weekendzie i może uda się znaleźć. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 Czyli ingerowali w Twoją wirtualkę, którą sam zarządzasz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lord101 18 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 (edytowany) Czyli ingerowali w Twoją wirtualkę, którą sam zarządzasz? Nie wiem jak to u nich działa, chyba że odpisują tak jak im pasuje, że raz jest a raz nie ma. Nic wcześniej nie było ustalane odnośnie administracji czy ją faktycznie mam czy też nie i jaki zakres ona obejmuje. Dlatego ciężko mi odpowiedzieć jak to faktycznie jest. Ale z drugiej strony jak już coś robią, to mogli być o tym napisać w FAQ lub nawet w regulaminie a jak już nie to wysłać maila że coś modernizują. Bo teraz to tak nie wiadomo skąd czasami coś się bierze. Edytowano Czerwiec 1, 2016 przez lord101 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 Niezły kabaret. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tgx 575 Zgłoś post Napisano Czerwiec 1, 2016 (edytowany) W ofercie zawsze była informacja, że serwery z DA mają wsparcie administracyjne. Zakres wsparcia jest ograniczony, ale w zakresie backupów, pomocy w DA itp jest. Jeżeli nie zgaszasz się to daj ID vpsa, dodam go do wyjątków i po sprawie, wtedy będziesz dbał o niego samodzielnie bez pretensji, że ktoś Ci robi backupy czy zarządza serwerem pocztowym czy dba o to by serwer nie trafił na spamlisty. Edytowano Czerwiec 1, 2016 przez tgx (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach