hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 22, 2016 Witam, Chciałem prosic o porade dotyczaca moich problemów z serwerem vps Poniewaz nie bardzo sie znam na obsludze serwera zakupilem vps z direct admin i wsparciem Wszystko bylo fanie przez 11 miesiecy natomiast teraz jest tragedia sklepy internetowe bardzo zwolnilyprzy pierwszysm wejciu ladowanie strony trwa 20-30 sekund nastepne wejscia wszystko otwiera sie w momencie ta sama sytuacja dotyczy jak loguje sie bezposrednio do bazy danych lub direct admin przy pierwszym logowaniu dostaje komunikat Your connection has timed out Szczegóły Either your request was invalid or the program hasn't completed your request. Please notify the server admin Administrator stwierdzil ze przekraczam ram wiec bylo 2gb wiec zwiekszylem do 3 oraz byl procesor 3,4ghz zwiekszylem do 2x3,4ghz Sytuacja sie nie zmienila a admin odpisuje ze nie widzi problemow lub odpowiedzi sa bardzo lakoniczne problem rozwiazano i juz Prosze podpowiedziec w jaki sposob moge sprawdzic w czym jest problem za slaby serwer, jakis wirus na stronie (o ile to mozliwe) Z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam Jacek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Maj 22, 2016 Jakieś logi obecnego zużycia? Stawiam na brak wolnego ramu i zapychający się serwer mysql Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 22, 2016 nie bardzo wiem jakie logi znalazlem w direct admin przegladarke logow ale nie bardzo wiem ktory to est tego kilka nascie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Maj 22, 2016 Pokaż chociażby htopa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 22, 2016 takie mam do wyboru 1. Apache Error Log /var/log/httpd/error_log 2. Apache Access Log /var/log/httpd/access_log 3. Apache ~/user and IP log /var/log/httpd/homedir.log 4. Exim Mainlog /var/log/exim/mainlog 5. Exim RejectLog /var/log/exim/rejectlog 6. Exim PanicLog /var/log/exim/paniclog 7. System Messages /var/log/messages 8. System Mail Log /var/log/maillog 9. Security Log /var/log/secure 10. Kernel Log /var/log/dmesg 11. Cron Log /var/log/cron 12. DirectAdmin Error Log /var/log/directadmin/error.log 13. DirectAdmin Task Queue Log /var/log/directadmin/errortaskq.log 14. DirectAdmin System Log /var/log/directadmin/system.log 15. DirectAdmin Login Log /var/log/directadmin/login.log 16. PureFTP Log /var/log/pureftpd.log Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 22, 2016 Jeżeli jest to VPS z administracją to zanim zaczniesz grzebać napisz do nich. Jeżeli ruch na Twoich stronach się nie zmienił poproś o przeniesienie na inną matkę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rootak 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 W DirectAdmin pokaż - Proces Monitor. Wiesz jak zalogować się po ssh jako root? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 (edytowany) administrator odpisuje na moje zgloszenia bardzo lakonicznie i nie moge liczyc na pomoc serwer dziala prawidlowo a przy ponownym zgloszeniu odpowiada problem rozwiazano i tak w kolko w zalaczniku screen z uslug w direct admin Nigdy nie logowalem sie po ssh jako root ale poczytam jak to sie robi co mialbym tam zrobic ? ok potrafie sie zalogowac poprzez program putty jako root Edytowano Maj 23, 2016 przez hugo99 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Powinna wystarczyć optymalizacja serwera.Może jakieś php-fpm? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Powinna wystarczyć optymalizacja serwera. Może jakieś php-fpm? chetnie ale nie wiem co to jest jak pisalem jestem laikiem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Na początek to optymalizacja serwera tak jak wspomniał @Kamikadze. Jak nie pomoże to zastanów się nad zmianą hostingu, gdyż może przyczyną tego być duży overselling na maszynie matce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Na początek to optymalizacja serwera tak jak wspomniał @Kamikadze. Jak nie pomoże to zastanów się nad zmianą hostingu, gdyż może przyczyną tego być duży overselling na maszynie matce. Ja bym nie powiedział że na matce a mało adminów = niska jakość. Nie chce im się optymalizować czy dokonywać większych zmian. Zapewne leci restart usług i admin zajmuje się następnym zgłoszeniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rootak 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Na screenie wysłał Pan Service Monitor a nie Proces Monitor. Proszę przez pytty wykonać: vmstat 5 30 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Dziwne jest to ze przy pierwszym laczeniu sie ze klepem lub baza danych trwa to dlugo a potem chodzi idealnie wzalogowanie sie jako admin na sklepie trwa 20, 30 sekund wejscie w zamowienia to samo ta sama sytuacja przy logowaniu sie do bazy danych, direct admin wyskakuje komunikat Your connection has timed out kazde nastepne wejscie np w zamowienia czy baze danych idzie jak burza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rootak 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Dobrze byłoby też odpalenie php jako php-fpm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 @hugo99 Ten sklep masz na jakimś CMSie, innym otwartym oprogramowaniu czy coś szytego na miarę dla Ciebie? Nie został Ci wstrzyknięty np. jakiś złośliwy kod do źródeł? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 (edytowany) Dziwne jest to ze przy pierwszym laczeniu sie ze klepem lub baza danych trwa to dlugo a potem chodzi idealnie wzalogowanie sie jako admin na sklepie trwa 20, 30 sekund wejscie w zamowienia to samo ta sama sytuacja przy logowaniu sie do bazy danych, direct admin wyskakuje komunikat Your connection has timed out kazde nastepne wejscie np w zamowienia czy baze danych idzie jak burza Stwórz sobie w głównym folderze sklepu plik test.php a w niego wstaw: <?php echo "Hello world"; ?> po czym wejdź adres-sklepu.pl/test.php jeśli za pierwszym będzie długo się ładować to masz winowajcę. Ja dalej stawiam na zapchany serwer mysql Edytowano Maj 23, 2016 przez Filip Nowacki (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rootak 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 (edytowany) Dziwne jest to ze przy pierwszym laczeniu sie ze klepem lub baza danych trwa to dlugo a potem chodzi idealnie wzalogowanie sie jako admin na sklepie trwa 20, 30 sekund wejscie w zamowienia to samo ta sama sytuacja przy logowaniu sie do bazy danych, direct admin wyskakuje komunikat Your connection has timed out kazde nastepne wejscie np w zamowienia czy baze danych idzie jak burza Co dokładnie dotyczy kryje się pod pojąciem łączenie? To czas ładowania strony WWW ? Wklep też /etc/my.cnf Edytowano Maj 23, 2016 przez rootak (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 (edytowany) Na screenie wysłał Pan Service Monitor a nie Proces Monitor. Proszę przez pytty wykonać: vmstat 5 30 wpisuje komendy ps uzyskuje odpowiedz root@vz18030:~# ps PID TTY TIME CMD 13484 pts/0 00:00:00 bash 15122 pts/0 00:00:00 ps a na komende ps a root@vz18030:~# ps a PID TTY STAT TIME COMMAND 2562 tty1 Ss+ 0:00 /bin/sh -e /proc/self/fd/9 2568 tty1 S+ 0:00 /bin/sh /etc/init.d/rc S 3427 tty1 S+ 0:00 /bin/sh /etc/rcS.d/S08checkfs.sh start 3518 tty1 S+ 0:00 sulogin 3597 tty2 Ss+ 0:00 /sbin/getty 38400 tty2 13484 pts/0 Ss 0:00 -bash 15131 pts/0 R+ 0:00 ps a @hugo99 Ten sklep masz na jakimś CMSie, innym otwartym oprogramowaniu czy coś szytego na miarę dla Ciebie? Nie został Ci wstrzyknięty np. jakiś złośliwy kod do źródeł? dwa sklepy - prestashop dwa serwisy - robione na zamowienie i tu mam pelne wsparcie techniczne ( podobno jest wszystko ok ) Stwórz sobie w głównym folderze sklepu plik test.php a w niego wstaw: <?php echo "Hello world"; ?> po czym wejdź adres-sklepu.pl/test.php jeśli za pierwszym będzie długo się ładować to masz winowajcę. Ja dalej stawiam na zapchany serwer mysql stworzylem co piosales otwarcie trwalo 1 sekunde tez mam wrazenie ze jak chce skorzystac z bazy danych to zaczynaja sie problemy przy dodawaniu towaru jest wszystko ok do momentu klikniecia na samym koncu zapisz to trwa 20-30 sekund kazdy nastepny towar dodaje sie juz szybko 1-2 sekund Wklep też /etc/my.cnf dostaje odpowiedz root@vz18030:~# /etc/my.cnf -bash: /etc/my.cnf: Brak dostępu Edytowano Maj 23, 2016 przez hugo99 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 Wklep też /etc/my.cnf dostaje odpowiedz root@vz18030:~# /etc/my.cnf -bash: /etc/my.cnf: Brak dostępu Chodzi o zawartość my.cnf Wejdź ftpem albo wklep komende nano /etc/my.cnf i wklej tutaj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 prosze zawartosc [mysqld] local-infile=0 innodb_file_per_table innodb_flush_log_at_trx_commit=0 innodb_use_native_aio=0 tmpdir=/dev/shm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Suprise 0 Zgłoś post Napisano Maj 23, 2016 (edytowany) może ktoś Ci botnet zainstalował. Zainstalowałeś fail2ban i zmieniłeś porty ssh podczas podstawowej konfiguracji serwera? wklep jeszcze to do konsoli i wklej nam tutaj logi: ab -n 1000 -c 5 http://twojadomena.pl/ @edit, napisz na pw, spróbuje Ci pomóc. Edytowano Maj 23, 2016 przez Suprise (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2016 Jeżeli jest to VPS z administracją to zanim zaczniesz grzebać napisz do nich. Jeżeli ruch na Twoich stronach się nie zmienił poproś o przeniesienie na inną matkę. Poprosiłem o przeniesienie i to całkowicie rozwiązało problem Aktualnie wszystkie sklepy chodzą jak błyskawica i jestem bardzo zadowolony bardzo dziękuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu Pozdrawiam Jacek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 25, 2016 Czyli pewnie serwer - matka był przeciążony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
hugo99 0 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2016 Tak mi się wydaje teraz jeszcze wyczyścili bazy danych z dwóch sklepów opartych na prestashop i chodzą jak błyskawica jest super i oby tak pozostało Bardzo dziękuje za sugestie pozdrawiam Jacek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach