r4nt 1 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2016 Witam, Posiadam kilka serwerów z zainstalowanym DirectAdminem, a chciałbym używać jednego DNS dla domen na wszystkich serwerach czyli np. ns1.supermojserwis.pl oraz ns2.supermojserwis.pl , ktoś coś wie lub wcześniej zrobił coś takiego ? Dzięki za pomoc . Pozdrawiam Adam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2016 Jak masz kilka, to dlaczego ograniczać się do dwóch - ns1 i ns2? Postaw 3-4 Możesz użyć do tego "Multiserver cluster": https://help.directadmin.com/item.php?id=97, bardzo prosto się go konfiguruje. Pamiętaj, że jak chcesz używać DNS'ów we własnej domenie, to subdomeny ns1-4 muszą być rekordami glue. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4nt 1 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2016 Jak masz kilka, to dlaczego ograniczać się do dwóch - ns1 i ns2? Postaw 3-4 Możesz użyć do tego "Multiserver cluster": https://help.directadmin.com/item.php?id=97, bardzo prosto się go konfiguruje. Pamiętaj, że jak chcesz używać DNS'ów we własnej domenie, to subdomeny ns1-4 muszą być rekordami glue. Spoko, postawie 1-4 DNS, ale moment rekordy glue czyli że co dokładnie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2016 Gdzie zarejestrowałeś domenę, w której chciałbyś mieć NS'y? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4nt 1 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2016 w premium.pl mam wszystkie domeny . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2016 To z tym nie pomogę niestety.Polecam najpierw przenieść domeny do tańszego rejestratora (chociażby OVH), a później rozważyć DNS'y we własnej domenie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
r4nt 1 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2016 To z tym nie pomogę niestety. Polecam najpierw przenieść domeny do tańszego rejestratora (chociażby OVH), a później rozważyć DNS'y we własnej domenie Spokojnie dns po ustawiałem w swojej domenie i podałem IP, ale jak mam zrobić aby te DNSy działały na wszystkich serwerach skoro podaję IP tylko pierwszego serwera . Mam wykonać konfigurację głównego serwera czy połączyć je wszystkie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 21, 2016 ns1.domena.pl -vps1 ns2.domena.pl -vps2 ns3.domena.pl -vps3 Nie podajesz IP tylko pierwszego tylko do każdego NSa IP owego VPSa czyli 3-4 różne IPki. GlueRecords musisz zrobić w premium.pl czyli skierować ns1 / ns2 / ns3 itd. na konkretne IP (przypisać im to IP) żebyś mógł przekierować tą domenę na te dnsy. A co do samych DA to robisz normalny klaster. Masz link chyba w 2 poście. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Desavil 88 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2016 Dołączę się do tematu. Czy podobnie można zrobić z pocztą, tzn. mieć stałe adresy, dla wszystkich serwerów z DA?: pop3.domena.tld imap.domena.tld smtp.domena.tld To głównie dla ułatwienia użytkownikom. Takie coś ma, np. Zenbox, a też używają DA. Może poczte mają uruchomioną niezależnie od DA, stąd mogą używać takich adresów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 21, 2016 Oni pocztę i bazy mają na oddzielnych serwerach chyba. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach