vjdj 4 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 Jak w temacie potrzebuję router do 600zł netto do firmy. Porty 1gb, obsługa dwóch łącz, jak padnie jedno to się przełączy, przekierowania. Generalnie coś, że jak skonfiguruje to już będzie działać. Zastanawiam się nad produktami mikrotik, warto? Może coś z Cisco? Może ktoś coś polecić, sprawdzonego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 Bierz Mikrotka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 A może fritzboxa ? np ja polecam 7360. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
areq 0 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 Edgerouter polecam jak lubisz linuxa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
N0Name 48 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 (edytowany) Zawsze można wgrać OpenWRT ;p wtedy routerek poszerza horyzonty Edytowano Maj 17, 2016 przez N0Name (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vjdj 4 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 (edytowany) Czytam i czytam i wychodzi chyba, że w tym budżecie najlepszy będzie mikrotik. A z tego co mi wychodzi to te modele różnią się specyfikacją techniczną a do ogarnięcia jest tylko konfiguracja za pomocą ich systemu np. dual wan'a. Generalnie będzie okazja poznać system i się czegoś nauczyć. Chyba, że ktoś poleci sprawdzony model. Aktualnie jest jakiś asus z portami 100mb a łącze 200 i może być większe. Co chwile się sypie trzeba. Chce to wymienić na jakiś porządny, przy którym nie będzie trzeba siedzieć. Np. ROUTER SWITCH MIKROTIK CRS109-8G-1S-2HND-IN 9551 poradzi sobie z dwoma łączami, bo jak myślę to do ogarnięcia w konfiguracji jest? Edytowano Maj 17, 2016 przez vjdj (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 Każdy Mikrotik z RouterOS to ogarnie i wiele wiele więcej. Różnią się głównie wydajnością i dostępnymi portami. W sieci jest mnóstwo poradników krok po kroku jak go ustawić także z konfiguracją po pierwszym przerażeniu nie powinno być stresu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vjdj 4 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 I powyższa odpowiedź wiele wyjaśnia, a bać to się nie boję tego, okazja do nauki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XYS 3 Zgłoś post Napisano Maj 17, 2016 Zdecydowanie mietek. Możesz obadać najmniejszego ccr'a lub nowość 3011(10* 1Gbps, SFP, 2*1,4GHz, 1 GB RAM). Łatwo oskryptować, zarządzanie przez api, www, winbox. Stabilne i szybkie. Prywatnie używam w domu RB951G - bardzo zadowolony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2016 Porty 1gb, obsługa dwóch łącz, jak padnie jedno to się przełączy, przekierowania. Generalnie coś, że jak skonfiguruje to już będzie działać. Coś z oferty Drayteka będzie robiło to co chcesz. Stawiasz i zapominasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2016 (edytowany) Też mam w domu RB951G i o ile zasięg wifi jest spoko, to wydajność wifi nie powala. Edytowano Maj 18, 2016 przez behemoth (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XYS 3 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2016 W temacie nie ma mowy o WiFi ;-) Nawiasem mówiąc u mnie leci max 105 Mbps na karcie zlinkowanej na 150 Mbps. Więcej nie mam jak sprawdzić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
vjdj 4 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2016 (edytowany) Gdzie będę potrzebował wifi to rzucę sobie jakieś AP więc nie jest to wymóg. Bardzo poważnie myślę nad: http://routerboard.com/RB3011UiAS-RM i chyba tak zostanie. Jeszcze w tym nie grzebałem więc okazja do nauki czegoś nowego będzie przy okazji. Edytowano Maj 18, 2016 przez vjdj (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Maj 18, 2016 http://routerboard.com/RB3011UiAS-RM to jest armata ,której nie wykorzystasz bo będziesz strzelał z kapiszonów. Draytek - raz skonfigurujesz i nie dotykasz chyba że przenosisz firmę Używamy je w tylu miejscach że śmiało mogę polecić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2016 MikroTik Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Westbam 64 Zgłoś post Napisano Maj 25, 2016 u nas w firmie używamy Cisco - nic się nie dzieje z nim... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Maj 25, 2016 (edytowany) Podobnie zatem jak ze wspomnianymi wcześniej Mikrotikiem czy Draytekiem, a różnica w cenie znaczna. Po co zatem przepłacać? Edytowano Maj 25, 2016 przez mariaczi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
redeye 0 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2016 Podepnę się pod temat. Szukam routera do domu do obsługi dwóch łączy WAN, zależy mi na tym aby w przypadku awarii pierwszego łącza router przełączał się na drugie źródło. Nie potrzebuję w nim Wifi i PoE, ale chciałbym aby wszystkie porty były na Gigabicie. Zastanawiam się na tymi routerami: MikroTik RB260GS (http://allegro.pl/mikrotik-rb260gs-switch-5xglan-1xsfp-8370-i5172715535.html) Ubiquiti EdgeRouter X (http://allegro.pl/router-ubiquiti-edgerouter-x-5xrj45-gigabit-poe-i5820675353.html) Ubiquiti EdgeRouter Lite (http://www.ceneo.pl/23891872) Nie wiem właśnie, czy jest sens płacić więcej za sprzęt Ubiquiti? Który z tych trzech routerów byście polecili? Ewentualnie inne propozycje mile widziane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
XYS 3 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2016 RB260GS to switch więc na nim nie zrobisz neta. Czym masz dosyłane oba WANy? ETH? Jeśli tak to rb951G, 2011G, gasisz WLAN i prosty skrypt, który przełączy między eth1(WAN0) a eth2(WAN1) w razie braku pinga np. do 8.8.8.8 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
redeye 0 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2016 Oba WANy dosyłane są kablem Ethernetowym. Pierwszy (główny) to Livebox od Orange (VDSL), a drugi to Asus RT-N10U z wpiętym modemem na USB. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 28, 2016 (edytowany) Ja do siebie teraz mam zamiar zrobić konfigurację trochę inną. Ustawić router VDSL2 jako bridge-mode a za nim mikrotika jako router. Podobno taka konfiguracja działa bardzo dobrze a przy zmianie funboxa można zyskać kilka mbitów jak ktoś nie ma pełnej synchronizacji. Także może taki config Cię zainsteresuje? Samego funboxa nie przekonfigurujesz bo on ma tak ograniczoną współpracę z klientem że to głowa mała. W dodatku restartuje się 2 minuty Edytowano Maj 28, 2016 przez Kamikadze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Maj 28, 2016 Ja do siebie teraz mam zamiar zrobić konfigurację trochę inną. Ustawić router VDSL2 jako bridge-mode a za nim mikrotika jako router. krzos ma tak skonfigurowaną Netię i sesję PPPoE zapina na MikroTiku, możesz z nim zagadać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
redeye 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 @Kamikadze: Ale tego Liveboxa 3.0 od Orange to można ustawić w bridge-mode? Rozumiem że wtedy Livebox działałby jak zwykły modem? Możesz napisać jaki router z VDSL2 i jakiego MikroTika planujesz kupić do tej konfiguracji? To widzę że Livebox i nie jest lepszy, też restartuje się z 2 minuty Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 Te nowe liveboxy (mam funboxa obecnie) są do dupy po prostu. W przyszłym tygodniu będę miał dgt fg4 i podobno na nim można postawić bridge-mode. Co do mikrotika to na razie mam licencję darmową i sprzęcik (mini ITX + 2 karty sieciowe). Z tego co widziałem chyba idzie na nim postawić wszystko jak trzeba. Testowałem obecnie tylko firewalla i vpn. Wszystko pewnie za tydzień będę testował którejś nocy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
redeye 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 (edytowany) O DGT słyszałem same pozytywne opinie. Pamiętam jeszcze, jak 3 lata temu przechodziłem z Netii do Orange to serwisant miał swój modem i był on właśnie firmy DGT - twierdził że ich sprzęt jest najlepszy do VDSL2 Orange. W sumie mam jednego wolnego miniITXa na AMD Brazos. Tylko taki zestaw pożera trochę prądu i jakoś nie kalkuluje mi się żeby skonfigurować go jak router Jakbyś był już po testach tego DGT FG4 to jeśli możesz daj znać jak się sprawuje. Edytowano Maj 29, 2016 przez Gość (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach