Viva 4 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2016 Witam. Napisałem banalnie prosty skrypt w bashu który wykonuje mi kopię jednego pliku co pół godziny. Wygląda on tak: DATE=`date +%Y-%m-%d:%H:%M` cp /ten/plik/skopiuj /tutaj/backup/backup.$DATE Skrypt kopiuje plik i nadaje nazwę z aktualną datą. Problem polega na tym że do nazwy plików po $DATE jest dopisywany znak zapytania (?) który jest widoczny TYLKO dla systemu po wpisaniu polecenia ls. W FileZilli ten znak zapytania nie jest widoczny i nie mogę nic z nimi zrobić ponieważ wywala błąd no such file or directory (co jest logiczne) Pytanie brzmi jak się pozbyć tego znaku zapytania który jest dodawany po $DATE ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Maj 11, 2016 (edytowany) DATE=`date +%Y-%m-%d:%H:%M | head --bytes=-1` Sprawdź Prawdopodobnie date dodaje znak nowej linii na końcu daty. Edytowano Maj 12, 2016 przez Bartosz Z (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach