dan 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2016 Usiłuje odpalić z poziomu systemu zadanie (skrypt) w cron z uprawnieniami root. Zadania dodane przez DA odpalają się bez problemu. Dodałem skrypt do /etc/cron.d z uprawnieniami roota z możliwością uruchamiania, zrestartowałem crona i dalej nic. Z konsoli: for user in $(cut -f1 -d: /etc/passwd); do echo $user; crontab -u $user -l; done zwraca tylko zadania założone przez userów przez DA. Mojego nie widać. Może mi ktoś naświetlić jak to jest przy zainstalowanym DA z zadaniami cron? Czy to jakiś inny zarządca jest? O co chodzi? ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2016 (edytowany) Skoro już skrypt swój umieściłeś w tej lokalizacji to zrestartowałeś usługe cron'a? Poczytałeś o crontab? man crontab Edytowano Kwiecień 29, 2016 przez mariaczi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dan 2 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2016 (edytowany) @maraczi - tak jak pisałem, restartowałem. Chyba zaczynam ogarniać :-) /etc/cron.d zadania z tego katalogu obrabia jakieś zadanie crona i tam faktyczny zapis jest nieco inny - wymaga podania uzytkownika uruchamiającego zadanie. Miałem wszystko ok poza tym, że przy zadaniu niezbędny jest EOL na końcu - inaczej nie wystartuje zadanie. Zajrzenie w logi pozwoliło namierzyć problem. Piszę dla potomności ;-) No chyba, że zrobiłem coś na okrętkę i powinno to wyglądać inaczej - proszę o info zatem. Edytowano Kwiecień 29, 2016 przez dan (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach