Marcin77 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Witam chciałbym kupic taki tani SC1435 16GB RAM 2x AMD zasilacz600W. Dysk bede szukał energooszczęnych - prawdopodobnie SSD Wykorzystanie głównie do pewnych programów które będą pracowały 60% czasu i 60% wydajności. Łącze nie jest wymagane szybkie, bo i tak Proxy będą ograniczać Zastanawiam sie jaki będzie pobór prądu, czy jakieś serwerownie rozliczają pobór prądu uczciwie w stostunku do zużycie bez dodatkowych kosztów. CZy jak postawię tam 2 Windowsy równorzędnie to pbór prądu sie zwiększy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
behemoth 230 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Te serwery to chrupki. Kosztują grosze i podobna jest ich wydajność. Lepiej poszukaj jakiegoś r410 albo r610. Zjedzą znacznie mniej prądu, więc i kolokację będziesz miał tańszą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marcin77 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Tak też zauważyłem cena śmieszna jak na chrupki Obecnie mam VPS i dedyka na minthost, dla mnie ok, ale mało RAMU Więc myślę nad czymś energooszczędym. Programy na Windows wymagają RAM, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Nie kupuj zabytków klasy zero. Szkoda kasy na prąd. R410 to też nie jest najświeższa konstrukcja, ale coś tej klasy ma jeszcze dzisiaj sens. Jak zależy Ci na energooszczędności (a powinno ) to poszukaj czegoś z procesorem z serii L. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marcin77 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Dzięki za sugestię Tak na pierwsze przeglądy R410 to faktycznie wydajniejsze i bardziej ECO,co w czasie może się przełożyć na korzyści A jak z rozlicznaniem kolokacji : Łącze nie ma znaczenia, płatnośc za prąd @mcbarlo możesz podać przykład CPU L Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 (edytowany) Napisz do Nas na mintshost.pl maila co masz za dedyka u Nas i ile RAM-u ci potrzeba to przygotujemy ofertę i będzie to lepsze rozwiązanie niż zakup r410 Edytowano Kwiecień 24, 2016 przez Marek607 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Np. Xeon L5520, który sam jest 2x szybszy od tych dwóch Opteronów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
JakubC 43 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2016 Witam chciałbym kupic taki tani SC1435 16GB RAM 2x AMD zasilacz600W. Dysk bede szukał energooszczęnych - prawdopodobnie SSD Wykorzystanie głównie do pewnych programów które będą pracowały 60% czasu i 60% wydajności. Łącze nie jest wymagane szybkie, bo i tak Proxy będą ograniczać Zastanawiam sie jaki będzie pobór prądu, czy jakieś serwerownie rozliczają pobór prądu uczciwie w stostunku do zużycie bez dodatkowych kosztów. CZy jak postawię tam 2 Windowsy równorzędnie to pbór prądu sie zwiększy 600W zasilacz to teraz się montuje do krów które mają 8x HDD,conajmniej 2 cpu i 128 gb ramu Również napisz jaki sprzęt potrzebujesz to dostaniesz oferte z SDC tutaj masz z AMD https://www.sprintdatacenter.pl/produkt/605/sale-8 Dyski i lość ramu naturalnie do dyskusji. jak coś PW Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adifpll 0 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 Jakie może być realne zużycie prądu przez takiego sc1435? czy w 400w zmieści się? z kalkulatorów w necie wychodzi coś kolo 300-350w Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 Zanim serwer klienta trafi do szafy na stałe ,podpinamy go pod proste urządzenie dotyczące skali poboru mocy. Według zapisu w systemie nie przekracza 300W z dyskami 2 x SAS 146GB, 2xAMD 2356 , 16GB RAM - Debian na pokładzie + sklep oparty na prestashop. Wydajnościowo w stosunku do nowszych urządzeń wypada słabo ale w tym przypadku który podałem ten serwer się po prostu nudzi. Biorąc pod uwagę inne platformy - nowe! można uzyskać lepszą wydajność z poborem nie przekraczającym 200W. Tyle z mojej strony. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 Do zadań mało wymagających przy nowym serwerze to spokojnie się w 70W zmieścisz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 Do zadań mało wymagających przy nowym serwerze to spokojnie się w 70W zmieścisz. ATOM? 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 Z Atomem to pewnie by się w 30W zmieścił. Spokojnie E3 bez dużego obciążenia się zmieścii, a wersja L to może jeszcze delikatnie niżej. Dell R610 z 2xL5640 pokazuje w spoczynku poniżej 100W, a Lenovo RD550 z E5-2620v3 poniżej 70W schodzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Maj 29, 2016 No ok, podałem jedynie przykład gdy podobny serwer "coś sobie tam robi". Idąc tym torem = oszczędność można naprawdę zwariować , ale sc1435 nie jest dobrym wyborem i raczej niechętnie z otwartymi rękoma przyjmowanym w kolokację nie tyle przez pobór mocy co temperaturę 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Czerwiec 4, 2016 E3-1230 v2 z jednym ssd w stresie max 90w nam zjadła Atom z 12 dyskami jak się nudzi ~85w 4x2xL5639+ dwa dyski "eco" każdy + 48gb ram - taki klocek zjada u nas do kilowata... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach