Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2016 Potrzebuję małej pomocy, nie mogę ogarnąć w jaki sposób należy zainstalować jakąś aplikację w kontenerze LXC. Ogarniam temat LXC od kilku dni i już rozumiem o co chodzi jak się je tworzy, zarządza, konfiguruje itp. lecz jak na razie mam puste kontenery bez niczego. Nie mogę znaleźć informacji, ani przykładu jak np. do kontenera wrzucić jakąś aplikację czy usługę by w nim działa. Należy np apache2 zainstalować na host'cie i uruchomić go przez lxc-attach na wybranym kontenerze? Może instalować przez chroot /srv/lib/lxc/kontener/rootfs (mogłem pomylić ścieżkę, piszę z głowy)? I dalej skonfigurować usługę już na kontenerze LXC tak by startowała wraz z nim? Oczywiście w obu przypadkach start kontenera ze startem hosta. Początkowo myślałem że normalnie loguję się do LXC przez lxc-console i instaluję co potrzebuję apt-get'em, ale cały czas miałem problem z niemożliwością instalacji ze ze względu na (chyba) uprawnień. Nawet nie mógł pobrać plików. Oczywiście apache to tylko przykład. Niestety wszędzie są tylko informacje o tym jak należy tworzyć i instalować lxc, ale nigdzie nie ma praktycznego przykładu z instalacją czegoś na nim. Ogólnie nie wiem czemu kontener lxc jest bardzo ubogi jeśli chodzi o podstawowe aplikacje bo brak u mnie takich rzeczy jak choćby less. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2016 Stawiasz kontener, logujesz się na niego (czy przez lxc-console czy ssh) i instalujesz/konfigurujesz co chcesz. Tylko najpierw musisz mieć tam jakąś sieć, np. NATa jeśli chcesz używać np. apta. Albo lokalne repo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2016 Postaw sobie Proxmoxa 4 i miej z głowy problemy z ręcznym zarządzaniem kontenerami i siecią LXC dobry wybór. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fizyda 34 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2016 Faktycznie mój błąd zapomniałem skonfigurować sieć . Ale ze mnie noob . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Syndrom 95 Zgłoś post Napisano Kwiecień 11, 2016 (edytowany) lxc-attach wygodniej :-) Jak dojdziesz do limitowania IO to daj znać bo ja nie mogę tego ogarnać. Edytowano Kwiecień 11, 2016 przez Syndrom (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach