bezwosku 0 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2016 (edytowany) Witam, zacznę od tego, że wszystko co robię, robię dla siebie - by się uczyć.Do rzeczy... walczę już 4 dzień z konfiguracją DNS na moim prywatnym VPS-ie obsługiwanym przez AP Santora, muszę się poradzić bo za długo stoję w miejscu.Wykupiona domena test007.pl oraz bezwosku.pl na az.plGdy korzystam z serwerów DNS az.pl wszystko jest ok - dodaje rekord A i strona mi się wyświetla.Chciałem jednak w ramach eksperymentów z domenami, a potem sub-domenami zmienić DNS-y dla strony test007.pl na własne ns1.bezwosku.pl ns2.bezwosku.pl którymi zarządzam z PA Sentora.Pierwsze co to zmieniłem w az.pl dla test007.pl Serwery nazw Podstawowy serwer nazw ns1.bezwosku.pl Pomocniczy serwer nazw ns2.bezwosku.pl W az.pl dla bezwosku.pl mam: NS bezwosku.pl ns1.az.pl 3600 NS bezwosku.pl ns3.az.pl 3600 NS bezwosku.pl ns2.az.pl 3600 A ns1.bezwosku.pl. 107.172.25.112 3600 A ns2.bezwosku.pl. 107.172.25.112 3600 MX bezwosku.pl. 40 bezwosku.pl. 3600 NS bezwosku.pl. ns1.bezwosku.pl. 36 NS bezwosku.pl. ns2.bezwosku.pl. 36 Sentora : Niektóre z ostatnich wpisów mogą już być bezsensowne - trwa już to parę dni i próbuje wszystkiego -bezskutecznie Edytowano Marzec 26, 2016 przez bezwosku (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2016 Przede wszystkim, ns1.bezwosku.pl i ns2.bezwosku.pl wskazują ten sam adres IP. Powinieneś mieć przynajmniej trzy serwery obsługujące domenę. Są darmowe serwisy jak dns.he.net czy freedns.42.pl, gdzie możesz skorzystać z darmowych serwerów zapasowych. Póki ten serwer jednak działa, to wszystko powinno być OK ze strony użytkownika $ dig @ns1.bezwosku.pl bezwosku.pl +short 107.172.25.112 $ dig @ns1.bezwosku.pl www.bezwosku.pl +short bezwosku.pl. 107.172.25.112 pomimo tego, że niektóre nameservery wydają się być rekursywne. Podejrzewam, że problem leży w cache gdzieś na Twoim klienckim komputerze albo jakimś serwerze pomiędzy. Ogólnie, konfigurując domenę dobrze sprawdzić ją z zewnątrz Zeonmasterem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach