Igorek 26 Zgłoś post Napisano Marzec 24, 2016 Mam w biurze i na hali łącznie ponad 50 komputerów. Moje pytanie brzmi czy lepiej korzystać z automatycznego IP przydzielanego przez serwer czy może jednak samemu ustawiać adresy IP dla każdego komputera. Co jest wygodniejsze i bardziej praktyczne. Prosił bym o wypowiedź osób, które mają z tym tematem styczność. Dodam, że różne komputery służą do różnego zastosowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 24, 2016 DHCP i domyślnie przydzielanie adresu IP z innej puli która nie ma dostępu do niczego, a po weryfikacji adresu MAC i zezwoleniu automatyczne przerzucenie do właściwej puli? DHCP + MAC Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Marzec 24, 2016 Mój router ma np. opcję ustalenia indywidualnych IP dla danego maćka w sieci. Nawet IP spoza puli. Nie sprawdzałem, ale pewnie da się nawet spoza podsieci ustawić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Marzec 24, 2016 Wszystko jest przydzielane z windows serwer. Stwierdziłem, że zostanie z automatu, a jedynie komputery korzystające z jednej aplikacji będą na stałym IP do łatwiejszego ich kontrolowania Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2016 (edytowany) A ja bym przypisał na stałe w zależności od MAC adresu, wtedy nie będzie problemów z ustaleniem który komputer "brudzi" w razie czego. Poza tym zastanów się nad zrobieniem kilku podsieci. W wielu firmach potencjalne zagrożenia są totalnie ignorowane a później mamy kwiatki że jeden zarażony PC penetruje całą sieć firmową... Edytowano Marzec 25, 2016 przez xorg (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Igorek 26 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2016 Są 3 osobne podsieci jedna dla gości w firmie potencjalnych klientów wifi, 2 bla biura 3 dla hali produkcyjnej. Tam chciał bym mieć 2 osobne podsieci ale jest to nie wykonalne ze względów technicznych, tzn możliwe ale nikt nie wyda na to pieniędzy na zmiany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
HaPe 242 Zgłoś post Napisano Marzec 31, 2016 A co jest złego w DHCP? Jeśli stacje klienckie są dobrze zabezpieczone to nie ma obaw o syf, dodatkowo odpowiednie filtry na switchach. Dla klientów można dać osobną podsieć z izolacją minimum na poziomie logicznym. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach