Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2016 Cześć, Szukam skryptu który: 1. Doda użytkownika o określonej nazwie 2. Ustali mu określone hasło - najlepiej na podstawie md5 3. Doda wpis do sudores 4. Pobierze z określonej lokalizacji klucz publiczny i doda go do jego authorized_keys Szukam ale nie mogę znaleźć... Ewentualnie sprawdzi czy sudo jest zainstalowane - jak nie - zainstaluje go. Dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2016 a jaki problem coś takiego napisać ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 21, 2016 (edytowany) #!/bin/bash apt-get install sudo -y useradd -p TuUFdiN1KaCHQ demo1 echo '### Użytkownik demo1 ###' >> /etc/sudores echo 'demo1 ALL = NOPASSWD: ALL' >> /etc/sudores echo '### Użytkownik demo1 ###' >> /etc/sudores mkdir /home/demo1/.ssh wget https://domena.pl/klucz.txt echo > /home/demo1/.ssh/authorized_keys echo klucz.txt > /home/demo1/.ssh/authorized_keys rm klucz.txt chown -R demo1.demo1 /home/demo1/* A hasło hashuje za pomocą: openssl passwd -crypt tajnehasło ? Edytowano Marzec 21, 2016 przez Jarosław Szmańda (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
likufanele 77 Zgłoś post Napisano Marzec 23, 2016 *sudoers Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Marzec 23, 2016 Już sobie z tym poradziłem I faktycznie literówkę walnąłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach