Martinek 0 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2016 Witajcie... Mam kolejny temat... mianowicie chce wyszukać pliki i zapakować te co się wylistują... Szukanie mam zrobione find /home/test/domains/test.pl/ -mtime -5 | grep '\.pdf' Teraz pytanie jak do tego dopisać tar -czf ? Będę wdzięczny za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2016 Tak: http://stackoverflow.com/questions/5891866/find-files-and-tar-them-with-spaces czy też tak: http://unix.stackexchange.com/questions/170482/tar-the-result-of-a-find-preserving-the-directory-structure w zależności od tego co potrzebujesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Martinek 0 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2016 o super działa dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Martinek 0 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2016 mam problem.. jak dodaje do nazwy tara datę to nie tworzy mi archiwum.. find /home/user/domains/domena.pl -mtime -7 -iname '*.pdf' -print0 | xargs -0 tar zcvf `date +%F_%T`tarball.tar.gz mam takie info: /home/user/domains/domena.pl/public_html/etykieta.pdf tar (child): Cannot connect to 2016-03-07_11: resolve failed tar: Child returned status 128 tar: Error is not recoverable: exiting now Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2016 Zapakuj datę wcześniej do zmiennej i ja wykorzystaj w nazwie pliku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Martinek 0 Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2016 (edytowany) ale to wtedy muszę plik sh robić no nie? czyli to będzie: #!/bin/bash DATABACKUP=`date +%F_%T` find /home/user/domains/domena.pl -mtime -7 -iname '*.pdf' -print0 | xargs -0 tar zcvf $DATABACKUP_tarball.tar.gz edit./// Tak działa: #!/bin/bash DATABACKUP=`date +%F`. find /home/user/domains/domena.pl -mtime -70 -iname '*.pdf' -print0 | xargs -0 tar zcvf "$DATABACKUP".tarball.tar.gz Edytowano Marzec 7, 2016 przez Martinek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 7, 2016 Nie koniecznie. Możesz też użyć jednolinijkowca: DBKP=`date +%F`; find /home/user/domains/domena.pl -mtime -70 -iname '*.pdf' -print0 | xargs -0 tar zcvf "$DBKP.tarball.tar.gz" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach