NetMat 107 Zgłoś post Napisano Marzec 1, 2016 Cześć,W testowym środowisku skonfigurowałem sobie kilka switchów aby oddzielić kilka sieci od siebie. Użyłem do tego VLanów - jednakże mam maly problem. Gdy switche są spięte nie mogę się dostać do web panelu drugiego.Konfiguracja:Switch 1:Port1: vLan 20 - taggedPort2: vLan 50 - taggedPort3: vLan 20 - untagedPort4: vLan 20 - untagedPort5: vLan 20 - untagedPort6: vLan 20 - untagedPort7: vLan 50 - untagedSwitch 2:Port1: vLan 20 - taggedPort2: vLan 50 - taggedPort3: vLan 20 - untagedPort4: vLan 20 - untagedPort5: vLan 20 - untagedPort6: vLan 20 - untagedPort7: vLan 50 - untagedSwitche są spięte ze sobą przez porty 1 oraz 2, reszta portów jest dla innych urządzeń. I teraz, vlan 20 jest do zarzadzania - tak wiec jesli odlacze port 2 od jakiegos switcha - wtedy mam dostep do obydwoch paneli, jednakze gdy podlacze port drugi do switcha wtedy polaczenie z panelem trace, tak jakby gdzies byl jakis loop. Ktoś wie co źle zrobiłem? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Marzec 1, 2016 (edytowany) porty tagged są po to, żeby puszczać dwa vlany na jednym kablu czyli zamiast port 1 vlan 20 - tagged port 2 vlan 50 - tagged możesz zrobić port 1 vlan 20 - tagged port 1 vlan 50 - tagged I oba vlany będą latać po jednym kablu. A jak już i tak chcesz użyć dwóch kabli to postaw tam najpierw jakiś port-channel (lag, lacp) i na tym skonfiguruj dwa vlany w tagged. Edytowano Marzec 1, 2016 przez Kszysiu (zobacz historię edycji) 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach