Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Witam, zakupiłem VPS CLoud od OVH i oni nie podają hasła root do serwera tylko można się zalogować za pomocą klucza SSH jednam pomimo prób i wysyłania klucza na serwer ( w trybie rescue ) nadal prosi o hasło. Męczę się już z tym od kilku dni. Korzystam z OS X. Czy byłby ktoś tak dobry i pomógł by mi się z tym połączyć ? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Próbowałem według instrukcji ale nadal prosi o hasło Wybór klucza SSH to czynność jednorazowa. Gdyby z jakiegoś powodu dodany klucz był nieprawidłowy, to można dokonać jego aktualizacji tylko w trybie diagostycznym rescue. W skrócie wybiera się ikonę opcji w ramach instancji w prawym górnym rogu -> 'Uruchom tryb rescue'. Od tego momentu w prawym dolnym rogu pojawi się hasło do konta root, będzie można zalogować się do naszego systemu naprawczego na porcie 22, czyli ssh. Po podłączeniu się do serwera należy wykonać komendę su -, aby zostać rootem. Od tego momentu wystarczy wykonać komendę fdisk -l, podmontować dysk wirtualny komendą mount. Przykład : mount /dev/vdb1 /mnt Przejście do podmonotwanej przestrzeni /mnt oraz cd /root/.ssh. Pozostanie już tylko podmiana klucza ssh np. poprzez program nano authorized_keys. Po akcji naprawczej należy taki plik zapisać i wrócić instancję do normalnego trybu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Pewny jesteś, że używasz tego klucza w kliencie PuTTY? Jeśli tak, to powinieneś mieć jasną informację: Server refused our key Jeśli tego nie masz to znaczy, że klient nie jest skonfigurowany do używania klucza SSH. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 używam terminala z Mac OS X iTerm2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Co nie zmienia w żadnym stopniu tego co napisałem wyżej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 nie wyświetla się komunikat o błędzie po prostu nadal prosi o wpisanie hasła . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Użyj normalnie ssh z terminala: ssh -v -i sciezka/do/klucza user@serwer Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Otrzymuję taki komuniakt sh-3.2# ssh -v -i ~/.ssh/id_rsa admin@167.114.252.157 OpenSSH_6.2p2, OSSLShim 0.9.8r 8 Dec 2011 debug1: Reading configuration data /etc/ssh_config debug1: /etc/ssh_config line 20: Applying options for * debug1: /etc/ssh_config line 102: Applying options for * debug1: Connecting to 167.114.252.157 [167.114.252.157] port 22. debug1: Connection established. debug1: permanently_set_uid: 0/0 debug1: identity file /var/root/.ssh/id_rsa type 1 debug1: identity file /var/root/.ssh/id_rsa-cert type -1 debug1: Enabling compatibility mode for protocol 2.0 debug1: Local version string SSH-2.0-OpenSSH_6.2 debug1: Remote protocol version 2.0, remote software version OpenSSH_6.6.1 debug1: match: OpenSSH_6.6.1 pat OpenSSH* debug1: SSH2_MSG_KEXINIT sent debug1: SSH2_MSG_KEXINIT received debug1: kex: server->client aes128-ctr hmac-md5-etm@openssh.com none debug1: kex: client->server aes128-ctr hmac-md5-etm@openssh.com none debug1: SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_REQUEST(1024<1024<8192) sent debug1: expecting SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_GROUP debug1: SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_INIT sent debug1: expecting SSH2_MSG_KEX_DH_GEX_REPLY debug1: Server host key: RSA d1:16:a0:a4:40:bf:e6:6c:7a:24:44:f3:b6:50:f7:05 The authenticity of host '167.114.252.157 (167.114.252.157)' can't be established. RSA key fingerprint is d1:16:a0:a4:40:bf:e6:6c:7a:24:44:f3:b6:50:f7:05. Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? yes Warning: Permanently added '167.114.252.157' (RSA) to the list of known hosts. debug1: ssh_rsa_verify: signature correct debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS sent debug1: expecting SSH2_MSG_NEWKEYS debug1: SSH2_MSG_NEWKEYS received debug1: Roaming not allowed by server debug1: SSH2_MSG_SERVICE_REQUEST sent debug1: SSH2_MSG_SERVICE_ACCEPT received debug1: Authentications that can continue: publickey,password debug1: Next authentication method: publickey debug1: Offering RSA public key: /var/root/.ssh/id_rsa debug1: Authentications that can continue: publickey,password debug1: Next authentication method: password admin@167.114.252.157's password: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Czyli ten klucz nie zadziałał. Masz inne? Na pewno załadowałeś ~/.ssh/id_rsa.pub? W każdym razie. Jeśli nic tam nie skonfigurowałeś jeszcze, to stwórz ten serwer od nowa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 tylko problem jest z płatnością, wybrałem rozliczenie miesięczne i jak usunę serwer to policzą mi od nowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 (edytowany) Mhm. Może tak być. Chociaż nie powinno. Dobra, jak go dodałeś w rescue? Bo rozumiem, że skutecznie zalogowałeś się do rescue hasłem i coś zmieniłeś, tak? Co? Edytowano Luty 14, 2016 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 podmontowałem tą partycję mnt/ i wszedłem w /root/.ssh/ i podmieniłem zawartość authorized_keys na mój klucz publiczny i tyle. To znaczy, usunąłem ten plik i pobrałem już przygotowany wcześniej przez wget nadawałem mu różny chmod 600 700 775 ale nadal błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 OK, wyedytowałeś klucze roota, a logujesz się na admin@. Spróbuj wejść przez root@. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 nadal to samo. Zmieniłem teraz też w adminie i też jest błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 A zmieniasz w /mnt/root/.ssh? Czy w /root/.ssh, czyli w systemie rescue? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2016 Dzięki, działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2016 Lindsey jak to zrobiłeś bo męczę się od kilku godzin i nic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2016 (edytowany) Jego problem wynikał z tego, że zmieniał niewłaściwe authorized_keys: aktywnego systemu rescue zamiast podmontowanej partycji VPS-a. Edytowano Luty 23, 2016 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lindsey 19 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2016 Wejdź do rescue i podmień klucz we wszystkich lokalizacjach i na serwerze i na partycji rescue Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Luty 23, 2016 Juz działa. Banalna sprawa. Sugerowałem sie podpowiedziami ovh, które jak większośc z ich poradników wprowadzają w błąd. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach