BarT22 2 Zgłoś post Napisano Luty 1, 2016 Witam, Mam praktycznie czystą konfigurację Exim na Debianie 8 (split config). Chciałbym, żeby serwer rozpoznawał użytkownika jako istniejącego tylko wtedy, kiedy jest on w grupie np. mail-users. Po przekopaniu się przez dokumentację wydaje mi się, że muszę jakoś zmodyfikować routery, które robią check_local_user, tak, żeby potem sprawdzały group i porównywały z wpisaną przeze mnie nazwą, ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Jak mogę to zrobić? Jestem zupełnie początkujący w kwestii zarówno exima, jak i serwerów pocztowych w ogóle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BarT22 2 Zgłoś post Napisano Luty 2, 2016 Jakoś sobie poradziłem. Zostawię dla potomnych: W routerze: check_local_user condition = ${run{/etc/exim4/checkusergroup.sh ${local_user_uid} mail-users}{yes}{no}} /etc/exim4/checkusergroup.sh: #!/bin/sh username=$(getent passwd $1 | cut -d: -f1) groups $username | grep "\s$2\($\|\s\)" > /dev/null Testowane na Debianie 8. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach