mperlam 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2016 (edytowany) Hej. Mam serwer dedykowany oraz dodatkowy adres IP do niego. Ten dugi został dodany w .../interfaces, działa. Z poziomu serwera łączę się do innego i niestety za każdym razem tylko i wyłącznie za pomocą IP podstawowego (nawet jeżeli połączę się za pośrednictwem dodatkowego IP). Czy jest możliwość konfiguracji w taki sposób, aby osiągnąć możliwość zmiany IP (np. dla danego procesu)? Edytowano Styczeń 20, 2016 przez mperlam (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PCziomal 16 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2016 (edytowany) Cześć, Albo postaw sobie jakąś VMke pod usługi które chcesz mieć na osobnym IP, albo musisz bawić się w configach aplikacji którym chcesz zmienić adres IP Jeśli chodzi o zmianę dla wszystkich usług - skoro piszesz o "interfaces" to domyślam się, że to coś Debiano-podobnego - adres który jest przypisany do eth0 jest "głównym" adresem serwera BTW: Z poziomu serwera łączę się do innego i niestety za każdym razem tylko i wyłącznie za pomocą IP podstawowego (nawet jeżeli połączę się za pośrednictwem dodatkowego IP). Albo to ja się jeszcze nie obudziłem, albo odradzam pisać przez sen i/lub po pijaku. Dobrą praktyką jest przeczytanie dokładnie kilka razy swojego posta przed wysłaniem Edytowano Styczeń 20, 2016 przez PCziomal (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Styczeń 20, 2016 (edytowany) Z poziomu serwera łączę się do innego i niestety za każdym razem tylko i wyłącznie za pomocą IP podstawowego (nawet jeżeli połączę się za pośrednictwem dodatkowego IP). A żeby dodać coś konstruktywnego to polecam zainteresować się tym jak działa routing, bo zapewne masz dwa interfejsy np. eth0 i eth1, i wystarczy wskazać aplikacji, żeby użyła drugiego. Edytowano Styczeń 20, 2016 przez Archi (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
leasedlayer 0 Zgłoś post Napisano Luty 9, 2016 Jak sugeruje Archi , czy konfiguracja serwera sieciowego eth0 jest jak dla głównego IP oraz eth0: 1 dla dodatkowego adresu IP. W przypadku, gdy aplikacja posiada opcję konfiguracji sieci. Wystarczy dodać lub usunąć obie IP`s gdy chcesz się z nami. Pozwoli to rozwiązać zapytanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dentarg 46 Zgłoś post Napisano Luty 9, 2016 Można też manual do iproute2 poczytać . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tiicze 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 (edytowany) Witam odświeżam temat a mianowicie mam taki problem na serwerze vps system windows 2008 serwer kupiłem dodatkowy ip u dostawcy tego serwera i za cholerę nie mogę go zmienić na moim serwerze wchodzę w ustawienia karty sieciowej i mam tu automatyczne przypisanie ip zmieniam to na i mam dalej coś takiego w ustawieniach tu nic nie zmieniam daje ok i zamykam okno i po ponownym otwarciu mam coś takiego czyli nic się nie zmieniło nadal przydziela ip automatycznie pomoże mi ktoś ? Edytowano Grudzień 6, 2016 przez tiicze (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
trzy.litery 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2016 Ustaw statyczny IP, jako statyczny adres IP ustaw ten dokupiony, usun ten podstawowy Po usunięciu podstawowego adresu IP zostaniesz odłączony od serwera, podłącz sie ponownie używając nowego adresu IP lub kvm następnie dodaj podstawowy adres z wiersza poleceń z opcje skipassource=true netsh int ipv4 add address "nazwa_polaczenia" adres.ip maska skipassource=true Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach