grzechodg 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2015 Witam Mam serwer linux/postfix. Od niedawna przychodzą zwrotki z gmail : >: host gmail-smtp-in.l.google.com[74.125.195.26] said: 550-5.7.1 [MÓJ IP] The IP address sending this message does not have a PTR 550-5.7.1 record setup. As a policy, Gmail does not accept messages from IPs 550-5.7.1 with missing PTR records. Please visit 550-5.7.1 https://support.google.com/mail/answer/81126#authentication for more 550 5.7.1 information. t7si22662557wmf.42 - gsmtp (in reply to end of DATA command) Z kolei po wydaniu komendy mailq: server dropped connection without sending the initial SMTP greeting kolejki na inne serwery. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2015 Masz wszystko opisane... "Gmail does not accept messages from IPs 550-5.7.1 with missing PTR records." Adres IP twojego serwera nie ma przypisanego rekodru PTR. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grzechodg 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2015 Dzieki, a gdzie mam to dokładnie przypisać ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2015 Jeśli dzierżawisz serwer (dedykowany czy VPS) to musisz napisac do swojego dostawcy aby dopisal ci reverse na adresie IP (sprawdź swój panel, większość większych dostawców daje możliwość przypisania PTR w panelu klienta) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grzechodg 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2015 Tak się składa , że serwer odziedziczyłem po moim poprzedniku. Stoi w mojej serwerowni. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
NetMat 107 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2015 Jeśli masz jakiś blok z RIPE lub dzierżawisz od kogoś to PTR ustawiasz na swoich serwerach DNS. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grzechodg 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 14, 2015 Wielkie dzięki. Problem polegał na braku rekordu PTR dla mojej domeny. Pozostał jeszcze problem po wydaniu komendy mailq: server dropped connection without sending the initial SMTP greeting kolejki na inne serwery. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach