murgal 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2015 Cześć Mam jako brame debiana, aktualnie w sieci jest "wolna amerykanka", chce się temu przyjżeć. Temat prosty, chodzi o system monitorowania co wychodzi na świat i co wchodzi, strony, co zżera łącze, przyblokowanie stron etc. Do tej pory korzstałem z prostych narzędzi w syturacjach dużego obciążenia sieci typu iftop etc, ale średnio się to sprawdza na dłuższą mete. Znacie jakieś oprogramowanie które w przejżysty sposób (najlepiej po LDAPie) pokaże jaka końcówka najbardziej zjada mi wyjście na świat, co odwiedza, z możliwością blokady wyjścia na strony/serwery? Na serwerze jest squid. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PCziomal 16 Zgłoś post Napisano Grudzień 1, 2015 (edytowany) ntop Co do blokady - do squida są chyba filtry (choć się w to nigdy nie bawiłem) - można nawet gotowe sobie wrzucić np. z warezami etc. Jeśli chodzi o serwery (IP) to chyba w iptables sobie poradzisz Edytowano Grudzień 1, 2015 przez PCziomal (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach