Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2015 Cześć, Co sądzicie o takim wyniku: # hdparm -Tt /dev/xvda /dev/xvda: Timing cached reads: 2422 MB in 2.03 seconds = 1190.41 MB/sec Timing buffered disk reads: 26 MB in 4.76 seconds = 5.46 MB/sec ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tym 205 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2015 Przeklamanie virtio? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2015 Odpal Bonnie++ albo IOzone Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2015 Hmm napisałem do pomocy i: # hdparm -Tt /dev/vda1 /dev/vda1: Timing cached reads: 7142 MB in 2.00 seconds = 3571.38 MB/sec Timing buffered disk reads: 62 MB in 3.04 seconds = 20.42 MB/sec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dentarg 46 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2015 Hdparm to słaby benchmark (często wyniki są z czapy). Tak jak ktoś pisał wcześniej tylko iozone (bonnie jest mniej elastyczne). np: test z cache - iozone -a -i0 -i1 -i2 -r4k -O -nXg -gXg test bez cache (direct I/O) - iozone -a -i0 -i1 -i2 -r4k -O -I -nXg -gXg Gdzie X to wielkość pliku(ów) użytego do testów, powinna stanowić conajmniej 2*ilość dostępnej pamięci na hoście szczególnie przy teście z cache. Ale jeśli Twoje wyniki hdparma są wiarygone, to znaczy, że są słabe . Ja mam tak: /dev/vda: Timing cached reads: 8496 MB in 2.00 seconds = 4252.93 MB/sec Timing buffered disk reads: 852 MB in 3.01 seconds = 283.37 MB/sec Jaka to virtualizacja i jaki overselling? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 26, 2015 Hdparm to słaby benchmark (często wyniki są z czapy). Tak jak ktoś pisał wcześniej tylko iozone (bonnie jest mniej elastyczne). np: test z cache - iozone -a -i0 -i1 -i2 -r4k -O -nXg -gXg test bez cache (direct I/O) - iozone -a -i0 -i1 -i2 -r4k -O -I -nXg -gXg Gdzie X to wielkość pliku(ów) użytego do testów, powinna stanowić conajmniej 2*ilość dostępnej pamięci na hoście szczególnie przy teście z cache. Ale jeśli Twoje wyniki hdparma są wiarygone, to znaczy, że są słabe . Ja mam tak: /dev/vda: Timing cached reads: 8496 MB in 2.00 seconds = 4252.93 MB/sec Timing buffered disk reads: 852 MB in 3.01 seconds = 283.37 MB/sec Jaka to virtualizacja i jaki overselling? Hej, VM to Rackulous Podesłałem Im Twoje wyniki z ciekawości Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cdcd 29 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2015 skopiuj zwyczajnie jakiś większy plik z a do b i zobacz ile masz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dentarg 46 Zgłoś post Napisano Listopad 27, 2015 A co robisz na tym VPSie, ze tak podniecasz się prędkościami sekwencyjnymi? Edytujesz pliki video? Sprawdź iozone i powiedz do czego ten VPS, wtedy będzie można powiedzieć czy jest OK pod Twoje zastosowania czy nie. Np. ebs w najtańszej instancji awsa ma zapisy sekwencyjne rzędu 4000iops, czyli wieś straszna, tyle że po co na VMce takiej w AWS sekwencyjne zapisy, skoro random write'y ma na poziomie 3000iops a raid10 z 6 dysków ma ~1400iops. A random read to już totalna miazga ... aws prawie 2000iops random read a raid10 z 6 dysków 160iops . Random readów SSD z ext4 ma raptem 6000iops, więc sprawdzanie hdparmem to jak chwalenie się, że ma się w aucie na liczniku 300kmph max, a auto i tak daję radę max 130 jechać .. pzdr, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach