Rolej 58 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2015 Cześć. Ostatnimi czasy zagospodarowałem jeden ze swoich VPSów do poczty. Wszystko pięknie ładnie działa (w oparciu o iRedMaila), jednak po dodaniu do strefy DNS kluczy DKIM i SPF wyskakuje coś takiego w mail-testerze: Klucz DKIM przekopiowałem z konsoli bezpośrednio do CloudFlare'a i wykrywa, że jest niepoprawny. SPF wykrywa, że jest jednak twierdzi, że jest nierozpropagowany a od aktualizacji DNSów minęło grubo 24h. O co chodzi? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2015 (edytowany) Twoim głównym problemem jest podejrzany rDNS i to powinieneś poprawić w pierwszej kolejności. A klucz pewnie gdzieś skopiowałeś albo skonfigurowałeś niepoprawnie. Trudno powiedzieć z tego posta. Wyślij mi maila na test@hostingblog.ovh. Edytowano Listopad 21, 2015 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2015 rDNS jest o tyle problemem bo jeden VPS służy mi do kilku domen. Wysłałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2015 Ale z serwera pocztowego wychodzą wiadomości przez jedno IP i powinno się zgadzać host -> IP i IP -> host Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2015 (edytowany) To nie ma znaczenia, ilu domenom służy. Nadaj serwerowi kanoniczną nazwę w jednej z nich, na przykład zenek.domena1.pl, następnie w każdej ustaw MX, żeby wskazywały zenek.domena1.pl. Wtedy możesz ustawić PTR na zenek.domena1.pl. (i używać certyfikatu dla zenek.domena1.pl, chociaż cert przy SMTP serwery przyjmują dowolny). Co do DKIM syntax error in public key recordcoś źle przekleiłeś. Wygląda jakbyś skopiował znaki końca linii do rekordu txt z kluczem. Rekord SPF ustawiłeś poprawnie, ale to powinien być rekord TXT teraz raczej, więc zmień go na TXT. Edytowano Listopad 21, 2015 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolej 58 Zgłoś post Napisano Listopad 21, 2015 Teraz gra i buczy. Dzięki wielkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach