jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 22, 2015 Witam. Całkiem możliwe że będe musiał skonfigurować 10-20 serwerów, rzeczy w tym że każdy serwer będzie miał identyczną konfigurację. ftp | nginx i jeszcze tam jakieś pierdółki. Da się to w jakiś sposób zautomatyzować, żeby nie konfigurować tego wszystkiego ręcznie.? ew. Raz robić i później kopiować z serwera na serwer? Ew. Jakiś skrypt napisać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mcbarlo 61 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 Jest oprogramowanie do tego celu, ale ze względu na porę nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Ewentualnie można klonować np. rsynciem przez sieć, ale będzie trzeba jeszcze instalować ręcznie gruba i zaktualizować np. adresy MAC sieciówek. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dannix 45 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 Chef, puppet , ansible, fabric, saltstack i jeszcze mnostwo innych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nrm Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 Ansible. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bybunny 540 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 puppet jest idealny do takich celów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jensej 2 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 dzięki za pomoc. Zaraz coś wybiorę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pan Kot 1535 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 Ja bym usiadł do napisania dobrego skryptu w bashu, który będzie działał dokładnie tak jak chcę, zamiast polegać na third-party. Aplikowanie configów, instalacja paczek, nawet kompilowanie rzeczy jest bardzo proste i już kilkudziesięcioma linijkami można osiągnąć coś naprawdę fajnego. Ale co kto lubi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 Ansible Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Październik 23, 2015 Zależy od środowiska, ale można to zrobić sprytnie tak jak napisał @Archi w bashu + można wykorzystać Gita do wersjonowania skryptów/konfiguracji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach