j.u. 0 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2015 Witam wszystkich w moim pierwszym poście na webhostingtalk.pl! Przeczytałem tu wiele ciekawych informacji. Teraz ja mam pytanie. Ustawiam właśnie vps głównie pod wordpressa. Użyłem szablonu Ubuntu 14.04. Maszyna działa sprawnie, ma niezłe parametry, ale jest na OpenVZ, więc nie mam wpływu na wersję jądra – jest to 2.6.32 (centos). Instaluję nginx i maridb. Poczytałem trochę na nginx.org, rtcamp i w podobnych miejscach - okazuje się, że różne opcje stacku nie działają na starszych jądrach. To, że jakaś optymalizacja nie działa da się przeżyć, ale obawiam się, czy wszystko się nie posypie za jakiś czas. Zatem zastanawiam się która opcja by była najlepsza: Zainstalować najnowsze wersje nginx, mariadb, php z binariów? Skompilować najnowsze wersje ze źródeł na zastanym jądrze? Zainstalować lub skompilować starsze wersje z dystrybucji lub z innych źródeł? Dać sobie siana i grzecznie zainstalować Apache i MySQL (+ zoptymalizować je), bo na takim jądzre nie da rady / ew. kupić VPS z KVM (jednak sporo drożej)? Proszę o opinie. Pozdrowienia, Jakub Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Październik 12, 2015 Zainstalować Nginx, PHP-FPM i MariaDB z repo, jeśli nie potrzebujesz dodatkowych łatek. Niedługo OpenVZ wyjdzie z użycia i będzie możliwość korzystania z nowszych jajek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
j.u. 0 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2015 Zainstalować Nginx, PHP-FPM i MariaDB z repo, jeśli nie potrzebujesz dodatkowych łatek. Niedługo OpenVZ wyjdzie z użycia i będzie możliwość korzystania z nowszych jajek Dziękuję za odpowiedź. Taki właśnie zestaw miałem na myśli. Tylko repo z dystrybucji czy jakieś ppa z nowszymi wersjami? Jak z dystrybucji, to Nginxa i tak muszę przekompilować, żeby dodać fastcgi_cache. Spróbuję chyba najprostszego rozwiązania z repo ppa na rtcamp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2015 A repo Nginxa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2015 (edytowany) Nginksa najlepiej instalować z repo nginksa. Masz wtedy pakiet przygotowany przez autorów, szybko i sprawnie aktualizowany. Jeśli musisz go przekompilować, to pobierz pakiet, popraw i zrób swój .deb. Edytowano Październik 13, 2015 przez blfr (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
j.u. 0 Zgłoś post Napisano Październik 13, 2015 Nginksa najlepiej instalować z repo nginksa. Masz wtedy pakiet przygotowany przez autorów, szybko i sprawnie aktualizowany. Jeśli musisz go przekompilować, to pobierz pakiet, popraw i zrób swój .deb. Otóż to. Własny pakiet bedzie najlepszy, dzięki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach