Gość ASKar Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2015 Cześć, Piszę do was z prośbą o polecenie mi godnej literatury związanej czysto z zastosowaniami administracyjnymi w sys. z rodziny Linux. Mam na myśli tzw. Vademecum z zagadnieniami o nginx, ptymalnej konfiguracji LAMP, prostymi skryptami w bash etc. Ps. Obecnie korzystałem z wielu poradników, ale z czystego doświadczenia wiem, że jest to za mało. Dzialalem na serwerze dedykowanym i na ogół było by dobrze gdybym np. potrafił odpowiednio analizować logi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TomiMal 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2015 Z mojej strony napiszę tylko abyś nie wchodził w temat "biblii", czy innego "vademecum" no chyba że lubisz poczuć w rękach "wagę" takiej książki :-) Na Amazon poszukaj książek O'reilly, małe podręczne książeczki zazwyczaj rozprawiające o jednym zagadnieniu. Np. tylko o vi/vim lub tylko o grep, szybko je łykniesz. Widziałem tez tłumaczenia na PL ale nie szedłbym tą drogą. Ja próbowałem kilka polskich wydań ale nie mogłem się do nich przekonać/przyzwyczaić. Wszystko na produkcji masz po angielsku a jak pracujesz lub planujesz pracować w międzynarodowej firmie to tym bardziej nie zaczynaj z książkami po polsku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ASKar Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2015 (edytowany) Dziękuje Ci za odpowiedź. Jest ona w pełni satysfakcjonująca, bo szukałem czegoś w stylu O'reilly - tego typu tematyczne książki mnie intyeresują - nie są przesycon wszystkim i niczym, a mają konkretną i rzeczową odpowiedź na interesujące mnie zagadnienie. Raz jeszcze piękne dzięki! Edytowano Wrzesień 23, 2015 przez ASKar (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach