dervill 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2015 (edytowany) Witam,Mam dziwny problem z moim vps'em. Otóż mam go jako zwykły serwer www (lamp) z jedna stroną. Co jakiś czas apache zawiesza się i pada a co dłuższy czas leci cały serwer. Support powiedział mi ze mam wysycane połączenia. Ok, sprawdziłem komendąnetstat | grep http | wc -l jest ich około 300-400 gdy ludzi na stronie jest mniej wiecej 80-100 online.W iptables mam dodane ze na jedno ip ma być max 17 połaczeń. Fail2ban też zainstalowany jako taki anty dos. Ale mimo to połaczenia nie spadają.error logi apacha nic ciekawgo nie pokazują, tylko że nie znalazł plików graficznych w jakimś miejscu na stronie i tyle. Nie ma już pomysłów na to.Ktoś moze wie co jest nie tak?Edit:Grzebie dalej, apache jest na module worker i był na domyślnych ustawieniach coś ala StartServers 3 MinSpareThreads 75 MaxSpareThreads 250 ThreadsPerChild 25 MaxClients 150 MaxRequestsPerChild 0 Czy to może być tego wina? Jeszcze coś o keepalive znalazłem ale nie wiem. Edytowano Wrzesień 21, 2015 przez dervill (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2015 jest ich około 300-400 gdy ludzi na stronie jest mniej wiecej 80-100 online. No bo ludzie oprócz właściwych treści pobierają również pliki css/js/img. Spróbuj postawić nginx przed apache. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dervill 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 22, 2015 Nawet jak w .htaccess mam reguły dla cache'owania ich?A czy może być tak że te paremetry co podałem wyżej np MaxClients zostanie przekroczony i to przez dłuuugi czas to apache sie 'zapcha' i padnie ? Bo podwyższyłem je lekko i co prawda strona wczytuje sie szybciej tak jakbym juz nie stał w kolejce na podłaczenie sie do niej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
k.kozak 49 Zgłoś post Napisano Wrzesień 29, 2015 (edytowany) Pokaż jeszcze jak masz skonfigurowane keep alive w apache Edytowano Wrzesień 29, 2015 przez k.kozak (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dervill 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2015 w /etc/apache2/apache2.conf mam KeepAlive OnMaxKeepAliveRequests 50KeepAliveTimeout 3 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
k.kozak 49 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2015 MaxKeepAliveRequests 50 spokojnie możesz tutaj ustawić 0 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jishnu 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2015 Tylko strzelam ale może ktoś wykorzystuje ataki typu slowloris. W takim wypadku przesiadka na nginxa jest jedną z opcji inną jest np kompilacja modułu antiloris do apache. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Październik 15, 2015 Polecam nginx, bo na Apache będzie dodawał łatek, pomagaczy, modułów, a i tak wystarczy VPS za 1gr/h żeby Ci zabić serwer WWW nieważnego jakiego cudu nie dokonasz. Nginx, czy każdy inny serwer WWW, który jest dostosowany do dzisiejszej rzeczywistości. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach