Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2015 Ostatnio próbuję stawiać pierwsze kroki rezygnując z gotowych rozwiązań na rzecz edukacji z zakresu zarządzania serwerem w oparciu o debiana. Doszedłem do etapu, gdzie muszę podpiąć swoją główną domenę z firmy X do serwera VPS firmy Y. Rozumiem, że mam to zrobić poprzez dodanie rekordu A? Jeśli już swoją domenę przekieruję na serwer to kolejną rzeczą jest instalacja ISPCP/Zpanelu/DA czy jakiegokolwiek innego i ustawienie ns1.domena.pl oraz ns2.domena.pl tak, bym mógł przekierowywać inne swoje projekty na serwer. Co w takim przypadku z pocztą? Wiem, że to rozwiązanie dosyć awaryjne ale od czegoś trzeba zacząć Z góry dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Rafiki Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2015 Skoro będziesz wskazywał domene rekordem A to serwer DNS nie jest Ci dokońca potrzebny (co prawda ogranicza to funkcjonalnośc ale jeśli domena wskazywała by tylko na strone www - rozwiązanie nie najgorsze ). Jeśli chcesz mieć swój serwer DNS to najlepiej zainstaluj Bind'a (stary i dużo osób na niego narzeka ale najłatwiej jest znaleść do niego tutoriale) - pożniej po domenie która podepniesz będziesz mógł wskazywać serwer dns na ns1.mojadomena.pl ns2.mojadomena.pl lub dowolnie inna skonfigurowana . Poczta jak to poczta trzeba do niej wskazać odpowiednie rekordy MX i TXT. Tutaj masz łopatologiczny opis: http://porady-vps.nazwa.pl/debian-instalacja-i-konfiguracja-serwera-dns/ Jedno pytanie które mi się nasuwa to ,że chcesz sam zarządzać serwerem i w celach nauki poinstalować pokolei wszystko co potrzebujesz a później piszesz o panelu typu DA, Zpanel który w kwesti konfiguracji i zarządzania serwerem za dużo Cie nie nauczą bo w nich jest już prawie wszystko na gotowca . Zobacz VestaCP - mi ten panel przypadł do gustu, prosty i przyjemny ... tylko ,że za pomocą jednej komendy zainstalujesz wszystko , więc gdzie tu nauka ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2015 Trochę za duży skrót myślowy Pierw chcę sam ogarnąć sobie wszystko i się pobawić a dopiero jak już będę pewien, że wiem co, gdzie, jak i dlaczego to przeniosę swoje śmieci na nowe miejsce. Co do domeny... nadal nie rozumiem. Jak wskazać domenę A kupioną w firmie X na serwer w firmie Y tak bym mógł domenę B przekierować na ns1.A.pl i ns2.A.pl? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mFilmy.com Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2015 Zawsze możesz użyć np. Freedns.42.pl i tylko bawić się z serwerem poczty. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
k.kozak 49 Zgłoś post Napisano Wrzesień 10, 2015 Domenę do takiego serwera możesz podpiąć na dwa sposoby: 1. Podany wyżej serwis - dodajesz domenę, podajesz IP i działa (konfiguracja vhostów etc to inna sprawa). 2. Instalacja jakiegoś panelu na VPS-ie i konfiguracja własnego serwera DNS na VPS-ie. Rozwiązanie drugie jest najlepsze bo nowo dodane domeny w panelu będą z automatu w DNSie. W przypadku gdy skorzystasz z opcji pierwszej będziesz musiał dodać domenę w panelu na VPSie ( w celu utworzenia vhostów etc) oraz dodatkowo będziesz musiał dodać też tą domenę recznie w panelu serwisu oferującego serwer DNS. W naszej ofercie posiadamy również usługę dostępu do serwera DNS. W przypadku zapotrzebowania zachęcam do zapoznania się z ofertą: http://ultimahost.pl/hosting/dns Pozdrawiam, Kamil Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach