Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Próbuję postawić stronę na VPS (robię to pierwszy raz), jak na razie poradziłem sobie z wszystkimi aspektami. Zainstalowałem Apache 2.4, PHP 5.6 i MySQL . Odblokowałem moduł mod_rewrite, oraz mod_session, lecz na stronie dostaję błąd typu: Fatal error: Call to undefined function session_start() in /usr/local/www/apache24/data/_config.php on line 24 Wiem, że w 99,9% nie jest to wina skryptu - wszędzie działa. Tylko wykonałem źle/nie wykonałem, jakieś czynności. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jishnu 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 PHP instalowane z paczki czy kompilowane ? Wpisz dla pewności w konsoli: php -i |grep 'Session Support' powinno zwrócić wynik: Session Support => enabled Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Instalowane z paczki, komenda zwraca: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Te ostrzeżenie dotyczy braku ustawień o strefie czasowej. Ustaw w php.ini i przeładuj serwer coś takiego: date.timezone = "Europe/Warsaw" Aczkolwiek wątpię że od tego masz problem z sesją. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 (edytowany) Błąd sesji nadal występuje, a komenda php -i |grep 'Session Support' Nic nie zwraca. Edytowano Wrzesień 6, 2015 przez Amok (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jishnu 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Jaka to dystrybucja ? PHP instalowane ze standardowego repozytorium czy jakiegoś dodatkowego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 (edytowany) Jaka to dystrybucja ? PHP instalowane ze standardowego repozytorium czy jakiegoś dodatkowego ? FreeBSD 10.1 64b. Standardowego. Mam jeszcze dostęp do Ubuntu, CentOS, Debian. Edytowano Wrzesień 6, 2015 przez Amok (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jishnu 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 FreeBSD tylko liznąłem kiedyś ale wydaje mi się, że: tam nie ma binarnego php w repozytoriach tylko się je kompiluje z tzw portów,a w Twoim przypadku zostało skompilowane/skonfigurowane z opcją: --disable-session więc należy skompilować php z włączoną obsługą sesji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 A więc na jakim z w/w systemów będzie mi najłatwiej to skonfigurować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 A więc na jakim z w/w systemów będzie mi najłatwiej to skonfigurować? Debian Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jishnu 4 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Wpisz: sudo pkg install php56-session Zobaczymy czy pomoże ^^ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 (edytowany) Reinstaluję freebsd, zaraz to sprawdzę. Wpisz: sudo pkg install php56-session Zobaczymy czy pomoże ^^ Po reinstalacji, po doinstalowaniu tej sesji przy komendzie php -i |grep 'Session Support' Otrzymuję faktycznie "enabled" Tyle że strona pokazuje teraz taki błąd (Kawałek): Call to undefined function filter_var() Dziękuję bardzo za pomoc, po nakierowaniu przez @Jishnu poradziłem sobie Edytowano Wrzesień 6, 2015 przez Amok (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Zrezygnuj z FreeBSD bo będziesz miał więcej problemów niż pożytku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Zrezygnuj z FreeBSD bo będziesz miał więcej problemów niż pożytku. Możesz sprecyzować? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Filip Nowacki Zgłoś post Napisano Wrzesień 6, 2015 Możesz sprecyzować? Widać, że kolega jest "świeży" i nie za bardzo to ogarnia. Debiana o wiele łatwiej skonfiguruje pod swoje potrzebny niż FreeBSD Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Amok 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 7, 2015 Już sobie poradziłem, ^ przynajmniej się czegoś nauczę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach