globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 Witam mam pytanie stawiam serwer UBUNTU dla kolegi i chciałbym wiedzieć czy mogę zmienić ip z 192.168.xxx.xxx na jakieś np 85.32.456.32 czy jest to możliwe po przez konfiguracje ROUTERA ?? jeżeli zły dział prosze o przeniesienie i szybki kontakt pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 Możesz na routerze przekierować wybrane porty, albo przełączyć go w tryb bridge, jeśli masz do niego podłączone tylko jedno urządzenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 @up tak tylko jeden komputer i laptop na sieci bezprzedowej i chciałbym uzyskac inne ip na tamtym komputerze aby one nie zaczynalo się od 192.168 jeżeli jesteś w stanie pomóc był bym wdzięczny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 Czyli ma dwa urządzenia podłączone do routera. Nie da rady. Przeforwarduj porty, których potrzebujesz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 Może zacznijmy od tego czy masz publiczny adres IP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 tutaj router Bezprzewodowy router, standard N 150Mb/s Model TL-WR740N/TL-WR740ND Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 Byłem pewien, że wakacje się skończyły.... Kolego, pierwsze pytanie - skąd masz internet? Jeśli z osiedlówki to na ~80% nie będziesz miał możliwości uzyskać adresu tak jak chcesz. Dowiedz się czy w sieci w której jesteś otrzymujesz własny zewnętrzny adres IP. Jeśli nie - zainteresuj się hamachi i tego typu rozwiązaniami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 @up ale Kolega wyżej napisał że moge zrobić przez porty, mam stałe ip więc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Wrzesień 3, 2015 Ja bym proponował ustawienie DMZ na adres lokalny Ubuntu Przekierowanie portów również zrobi robotę, ale musisz każdy port przekierować oddzielnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2015 tutaj router Bezprzewodowy router, standard N 150Mb/s Model TL-WR740N/TL-WR740ND I po lewej stronie masz jawnie wyszczególnione "Przekierowanie portów." Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2015 Dostałem odpowiedź ze dovrze zainstalować vestacp lub odblokować porty na linux iptables -P INPUT ACCEPT Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2015 Porty muszą być odblokowane na Ubuntu i przekierowane na Twoim routerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2015 Tak @Up poleciłeś mi VestaCP ale to jest do Hostingowego a zna ktoś taki panel do zarządzania serwerami vps? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2015 Bo chyba pisałeś o Veście? A jak nie, to musiałem Cię pomylić z innym użytkownikiem - wybacz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2015 Tak o komende wpisałem na serwerze linux ubuntu : tutaj jest konfiguracja portów wirtualnych serwerów : a tutaj jest konfiguracja DMZ : powiem ze moje ip zewnetrze wynosi : 193.242.13x.xx Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MaTyyy 2 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2015 Jeżeli masz włączone DMZ to przekierowanie NIE DZIAŁA, dlatego, że cały ruch jest przekierowany na IP z DMZ. Nie musisz zamazywać IP typu 192.168.1.x bo to są adresy lokalne Jeżeli pomimo ustawienia DMZ przekierowanie nie działa to sprawdź czy nasłuch na porcie nie jest ustawiony na 127.0.0.1, jeżeli tak to zmien na 0.0.0.0, a jeżeli nie to znaczy że twój usługodawca zablokował Ci porty wychodzące. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
globus102 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 7, 2015 i nadal nic u dostawcy nie zablokował takich portów troche poszperałem i wyszukałem "Routing zaawansowany" ---- > "lista tras statycznych" i kazanao mi tutaj poszperac ale jednakże dalej nie wiem co mogę zrobić . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
PCziomal 16 Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2015 Zajmujesz się stawianiem serwera koledze, a nie potrafisz przekierować portów na routerze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość mariaczi Zgłoś post Napisano Wrzesień 8, 2015 @globus102 Port zewnętrzny w konfiguracji przekierowania - prawdopodobnie ma być tam pusto. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach