trzczy 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2015 Szukam vps'a za nieduże pieniądze. To ma być do zadań czysto amatorskich, poznawczych. Ale mam pewne doświadczenia w zakresie ftp na serwerach, przez co zależy mi na jednej rzeczy: aby szybko działał ftp. Chodzi mi o to, by w trakcie pracy nad dokumentem zdalnym szybko szło łączenie przez ftp i szybko rozpoczynał się transfer. Ma to sprawnie działać w przypadku częstego wprowadzania zmian w pliku strony internetowej i natychmiastowego sprawdzania efektu wizualnego w przeglądarce internetowej. Wiem, że istnieje alternatywa, żeby pracować lokalnie i rzadziej uaktualniać na zdalnym, ale mnie akurat interesuje variant, jaki opisałem powyżej, czyli że dokument jest na zewnętrznym serwerze. Ostatnio skonfigurowałem ProFTPD na vps Debian 7 i ftp działał wolno. Łączenie to denerwujące sekundy. Mam pytanie, jak podejść do tego zagadnienia. Czy to wina dostawcy serwera, czy sprawa zasobów vpsa w sensie przepustowości, procesora, pamięci, rodzaju dysku, czy wiele można poprawić przez ustawienia w oprogramowaniu. Z góry dziękuję Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2015 Piszesz o "szybkim łączeniu" i "szybkim rozpoczynaniu transferu", więc może warto zrezygnować z FTP?Nie możesz sobie podpiąć tego zasobu po Sambie? Może SFTP i jakiś keepalive? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Kamikadze Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2015 Na vpsie w hitme.pl dużo pracuję na plikach php zdalnych (bezpośrednio po ftp) i działa bardzo dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
trzczy 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 26, 2015 Dzięki za sugestie. Ogarnąłem właśnie film na yt o optymalizacji vps, głównie ze względu na małą ilość ramu vps'a. W tym przypadku 128M. Może więc i to ma znaczenie. Samba wydaje mi się też dobrym kierunkiem. Już znalazłem poradnik. Resztę porad też rozważę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach