Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Cześć, Czy ktoś z Was zna jakieś niezależne urządzenie, które przy zaniku napięcia (230V) wyśle SMS? Nie chodzi mi o urządzenia współpracujące z centralką alarmową, a podłączenie go w przewód konkretnego urządzenia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Cześć, Kiedyś widziałem w firmie takie rozwiązanie że był podłączony do ładowarki stary telefon z Androidem (jakiś HTC desire), była zainstalowana na nim jakaś aplikacja do automatyzacji zadań i gdy htc wykryło brak zasilania z ładowarki, słało maile, sms i dzwoniło. Może komuś się przyda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Właśnie coś takiego by mnie interesowało. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sniferek 11 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 (edytowany) Cześć, lepiej zrobić to za pomocą arduino i albo za pomocą komórki wysyłanie sms ( tańsze rozwiazanie ) albo za pomocą modułu GSM on kosztuje okolo 120 zł który będzie podłączony do arduino i wyśle sms w przypadku zaniku jak i wznowieniu się zasilania . Kiedyś robiłem projekt garażu gdzie wykorzystałem mikrokontroler atmege i kontaktron wysyłał mi urządzenie informacje czy drzwi do garażu są otwarte albo zamknięte Edytowano Sierpień 25, 2015 przez sniferek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Tak jak kolega wyżej - warto rozważyć Arduino Uno z gotowym modułem GSM Dodatkowo takie urządzonko może robić wiele innych, przydatnych zadań (np. restarter). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Kupić raspberry czy arduino i moduł GSM to nie problem. Gorzej z zaprogramowaniem tego, bo jestem zieloniutki jak ufoludek Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sniferek 11 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 (edytowany) Tak jak kolega wyżej - warto rozważyć Arduino Uno z gotowym modułem GSM Dodatkowo takie urządzonko może robić wiele innych, przydatnych zadań (np. restarter). To prawda może bardzo dużo zrobić rzeczy a jeżeli nie arduino Uno można własną płytkę zrobić na mikrokontrolerze atmega 328p to jest to samo co Uno ale trzeba już wiedzieć jak zaprojektować płytkę wytrawić polutować i oczywiście mikrokontroler zaprogramować tak aby robił to co ty chcesz Jeżeli sam robisz od podstaw zamiast gotowce kupywać wiadomo o wiele taniej jak u mnie. Na zdjęciu jest urządzenie alarmu gdzie jeszcze wysyła mi dane do centralki bezprzewodowo więc można wiele. a też możesz tak zrobić taniej zamiast modułu GSM aby wysyłał dane do www gdzie będziesz mógł z każdego miejsca zawsze sprawdzić Edytowano Sierpień 25, 2015 przez sniferek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 A czy któryś z kolegów może coś takiego wykonać za rozsądną kwote? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sniferek 11 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Więc wszystko zależy czy wolisz droższe rozwiązanie za pomocą GSM albo aby wysyłał dane do www. A czy któryś z kolegów może coś takiego wykonać za rozsądną kwote? a co jest podłączone że chcesz kontrolować czy padło napięcie czy nie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 W miejscu gdzie ma to funkcjonować nie ma dostępu do sieci internet. Sporadycznie jest tam WIFI (mobilny router). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sniferek 11 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Czyli tylko rozwiązanie GSM jest dla ciebie rozwiązaniem a co jest takiego podłączonego ze chcesz kontrolować napięcie czy padło ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Potrzebne jest to do rejestratora do domku letniskowego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sniferek 11 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 a na kiedy to potrzebujesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Panowie, uzgodnijcie to na prywatnej i podzielcie się wynikiem rozmów Można tanio kupić chińskie "podróbki" (jeśli można mówić o podrobieniu projektu opensource) Arduino Uno i modułów GSM. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Max25 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 25, 2015 Nie mam konkretnego terminu. Potrzebuje coś takiego, ponieważ bardzo często są tam awarie prądu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach