Rolej 58 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2015 Cześć. Od dwóch dni jakoś jestem szczęśliwym posiadaczem Windowsa 10 na moim laptopie. Jednak z drugiej strony przydałby mi się nieco Linux obok do pracy (jakoś nie znoszę pracować na wirtualkach). Wiecie może jak wygląda instalacja Debiana obok Windowsa? Czy Windows traci na czymś (np. problemy przy powrocie z uśpienia) przy takiej zabawie czy jednak lepiej będzie korzystać z wirtualek? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2015 Z tego co wiem nie postawisz koło 10 żadnego linuksa ze względu na uefi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2015 Można postawić bez problemu o ile dystrybucja obsługuje uefi a takie distro jak Debian musi obsługiwać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robson345 53 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2015 (edytowany) Można postawić bez problemu o ile dystrybucja obsługuje uefi a takie distro jak Debian musi obsługiwać. O ile na danej maszynie będzie możliwe wyłączenie secure boot, jak producent danego sprzętu nie udostępni tej opcji to nie uruchomisz nic obok. A najlepiej sprawdzić to samemu. Edytowano Sierpień 1, 2015 przez robson345 (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Vasthi 74 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2015 Jak dobrze pamiętam, jak wyłączy się security boot to windows się włączy ? Na pewno da się postawić Archa + windowsa 8 bo już to robiłem nie raz i windows włącza się bez problemów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2015 u mnie na asus n55 byl win 8.1, miałem problemy z instalacją debiana 8 ale jakoś się zainstalował i obecnie oba systemy pracują bez problemu, o win10 nie myśle bo szkoda mi czas na kolejne zmiany i zabawy w dostosowywanie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach