pionas 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 (edytowany) Cześć. Mam pewien problem. Próbuję zaaktualizować MySql: cd /usr/local/directadmin/custombuild ./build set mysql 5.5 ./build set mysql_inst yes ./build set mysql_backup yes ./build update ./build mysql ./build php n Napotykam taki problem: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) faktycznie nie ma takiego pliku Wygooglowałem coś i znalazłem info aby w /usr/local/directadmin/conf/mysql.conf podmienić socket=/var/run/mysqld/mysqld.sock I zmieniłem w /usr/local/lib/php.ini mysql.default_socket = na mysql.default_socket = /var/run/mysql/mysqld.sock Efekt jest taki że otrzymuję taki problem: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:50173 Library:50545 Strona gdy ruszyła na początku wywala takie błędy: Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Headers and client library minor version mismatch. Headers:50173 Library:50545 in /home/pionas/domains/pionas.pl/public_html/index.php on line 29 Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysql/mysqld.sock' (2) in /home/pionas/domains/pionas.pl/public_html/index.php on line 29 Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysql/mysqld.sock' (2) Warning: mysql_close() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/pionas/domains/pionas.pl/public_html/index.php on line 91 Wykonałem powyższe instrukcje raz jeszcze z tymże ustawiłem wersję 5.1 i wróciłem do tego co mam. Skąd bierze się taki problem? Edytowano Lipiec 29, 2015 przez pionas (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 Dlaczego samodzielnie kompilujesz MySQL zamiast zainstalować z repozytoriów? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pionas 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 Aktualizacja z repozytoriów nie ma wpływu na działanie DA? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blfr 225 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 Nie wiem, ale trzymanie nieaktualnego oprogramowania w obawie o panel nie skończy się dobrze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pionas 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 Dlatego chcę dokonać aktualizacji... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 Zrób jeszcze raz MySQL 5.5, później lepiej przejdź na 5.6 Dostosuj ścieżkę tego socketu, albo konfiguracyjnie albo na szybko symlinkiem i przekompiluj PHP z mysqlnd zamiast standardowej biblioteki mysql. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pionas 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 Jaką mam ścieżkę ustawić? /var/run/mysql/mysqld.sock /tmp/mysqld.sock nie istnieją takie pliki... symlinkiem - tzn? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 symlink znaczy ln -s Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pionas 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 (edytowany) ln -s /tmp/mysql.sock /var/run/mysql/mysql.sock ln: nie udało się utworzyć dowiązania symbolicznego `/var/run/mysql/mysql.sock': Nie ma takiego pliku ani katalogu ln -s /tmp/mysql.sock /var/lib/mysql/mysql.sock ln: nie udało się utworzyć dowiązania symbolicznego `/var/lib/mysql/mysql.sock': Plik istnieje kiedy daję mysql_upgrade Looking for 'mysql' as: mysql Looking for 'mysqlcheck' as: mysqlcheck Error: Server version (5.1.73) does not match with the version of the server (5.5.37) with which this program was built/distributed. You can use --skip-version-check to skip this check. FATAL ERROR: Upgrade failed Edytowano Lipiec 29, 2015 przez pionas (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach