SeSsam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 Witam, mam pewien głupi problem. Zapomniałem opłacić serwer i firma hostingowa dała mi kopie serwera z dnia wyłączenia. Mam dane z całego serwera niestety nigdy nie miałem takiej potrzeby aby wyciągać tak bazy danych. Możecie mnie pokierować gdzie te pliki się przedemną chowają? Używałem mysql-server 5.5, system debian 7. Z góry dzięki za wskazówki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Ostrowski 593 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 /var/lib/mysql Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SeSsam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 (edytowany) /var/lib/mysql ok, dzięki Ci serdecznie. Bangla @edit a jednak nie bangla :/ zainstalowalem sobie xamppa na winszajsie, skopiowałem tam bazy w formacie *.frm i pokazuje mi je w phpmyadminie lecz nie moge ich odczytać. niby jest, ale nie ma. Co może być przyczyną? @edit2 dobra odzyskałem musiałem podmienić plik "ibdata1" w /var/lib/mysql i zadziałało. Dzięki za pomoc! Edytowano Lipiec 25, 2015 przez SeSsam (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 @up podmieniłeś /var/lib/mysql i ruszyła baza?? czyli co można zrobić kopie bezpośrednio plików i w przypdku awarii przywrócić katalog i będze działać? Kiedyś wiele razy byłem informowany że tak się nie robi i że nie uruchomi bazy danych.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SeSsam 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 (edytowany) @up podmieniłeś /var/lib/mysql i ruszyła baza?? czyli co można zrobić kopie bezpośrednio plików i w przypdku awarii przywrócić katalog i będze działać? Kiedyś wiele razy byłem informowany że tak się nie robi i że nie uruchomi bazy danych.. skopiowałem katalog z bazy do nowego serwera, skopiowałem pliczek ibdata1 do /var/lib/mysql i zabanglało. Odzyskałem sobie tak baze danych w xampp, zassałem ją potem przez phpmyadmina do .sql i wdrożyłem do nowego serwerka aby nic go nie bolało Edytowano Lipiec 25, 2015 przez SeSsam (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 na szybko dla małej bay tak ale muszę kiedyś sprawdzić jak to się zachowa przy bazie 30 gb:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 czyli co można zrobić kopie bezpośrednio plików i w przypdku awarii przywrócić katalog i będze działać? Tak. Z małą gwiazdką. Kiedyś wiele razy byłem informowany że tak się nie robi i że nie uruchomi bazy danych.. Jeśli dobrze się skopiuje, to się baza bez problemu uruchomi Cały klucz polega na tym, żeby kopiować wszystkie pliki przy wyłączonym serwerze MySQL. Bo jeśli się kopiuje w trakcie pracy, to, szczególnie w przypadku InnoDB, rezultaty mogą być bardzo nieprzewidywalne... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 @up ja moge zatrzymac w nocy serwer po to zeby zrobic kopie plikow bo dzieki temu szybciej sie przywroci w przypdku awarii baze o wiekszych rozmiarach:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 @gutek - xtrabackup , a nie jakieś dziwne kombinacje i wyłączanie MySQL. 2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2015 (edytowany) sprawdzałem już kiedyś ten extrabackup i jeszcze nie miałem okazji z niego korzystać w sytuacji kryzysowej Edytowano Lipiec 25, 2015 przez gutek (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
web24 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2015 NIe chce tworzyć nowego tematu, jak niedawno było poruszane. Po wykonaniu tak samo jak SeSsam, dostaje bład w phpmyadminie: #1932 - Table 'phpmyadmin.pma__table_uiprefs' doesn't exist in engine Walcze już 3 dni z tą bazą i nie mogę jej przywrócić w żaden sposób. Pomoże ktoś? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Misiek08 285 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2015 Zainstaluj od nowa phpmyadmin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach