Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 Witam, mam serwer vps, a na nim skrypt php, który chciałbym, by się wykonywał co 5 sekund. Skrypt znajduje się w katalogu /var/www/skrypt.php Wiecie jak rozwiązać mój problem? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 cron Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 cron Cron pozwala na minimum minutę ustawić wykonanie skryptu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 cronem odpalasz jeden skrypt a ten uruchamia skrypt wymagany w petli z przerwa np 12 sekund, np jeden skrypt w php uruchamiajacy 2 skrypt docelowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 cronem odpalasz jeden skrypt a ten uruchamia skrypt wymagany w petli z przerwa np 12 sekund, np jeden skrypt w php uruchamiajacy 2 skrypt docelowy No właśnie, fajnie by było gdyby ktoś podał mi przykład jak to zrobić, bo czytałem coś o pętli i funkcji sleep() ale za cholerę nie wiem jak to zrobić. ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość dmho Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 http://www.cyberciti.biz/faq/linux-unix-sleep-bash-scripting/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 http://www.cyberciti.biz/faq/linux-unix-sleep-bash-scripting/ A w jaki sposób mam to zastosować, bo jestem w tym "zielony". ;/ W jaki w ogóle sposób mam do tego dodać mój skrypt.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ArabSmall 118 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2015 (edytowany) Stwórz sobie prosty skrypt BASH skrypt.sh #!/bin/bash while true; do /usr/sbin/php5 /var/www/skrypt.php sleep 5s done Nadaj prawa do uruchomienia chmod +x skrypt.sh i odpal proces w tle ./skrypt.sh & Ścieżkę do php jak i skryptu podaj własne. 5s oznacza czas po jakim pętla znowu zostanie wykonana. Edytowano Lipiec 17, 2015 przez ArabSmall (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2015 (edytowany) /usr/sbin/php5 Jak myślę, to ścieżka do php. U mnie katalog php5 znajduje się w /etc/php5 - więc też tak zamieniłem. Po uruchomieniu skryptu pojawia mi się komunikat skrypt.sh: 3: skrypt.sh: /etc/php5: Permission denied Chyba, że całkiem złą ścieżkę podaję.. Mój system to Debian 7 64 bit, a serwer www instalowałem po prostu komendami. apt-get install apache2, apt-get install php5 Edytowano Lipiec 18, 2015 przez Mezir (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2015 w /etc/php5 masz tylko konfigurację php, ścieżka jaka jest podana w przkładzie ArabSmall jest w 99% prawidłowa, Ty tylko zmień ścieżkę do swojego skryptu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2015 No właśnie mam komunikat: skrypt.sh: 3: skrypt.sh: /usr/sbin/php5: not found Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gutek 23 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2015 zamiast /usr/sbin/php5 daj poprostu php ja tak uruchamiam aplikacje w CLI np. php /home/asdasdsa/api.php PS. apt-get install php5-cli było ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mezir 1 Zgłoś post Napisano Lipiec 18, 2015 Stwórz sobie prosty skrypt BASH skrypt.sh#!/bin/bashwhile true; do/usr/sbin/php5 /var/www/skrypt.phpsleep 5sdoneNadaj prawa do uruchomieniachmod +x skrypt.shi odpal proces w tle./skrypt.sh &Ścieżkę do php jak i skryptu podaj własne. 5s oznacza czas po jakim pętla znowu zostanie wykonana. zamiast /usr/sbin/php5 daj poprostu php Działa, dzięki chłopaki. Pozdrawiam! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach