Gość norsob Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 Witam, mam problem z prawem pliku oraz folderu. Po przesłaniu plików na serwer wszystkie nie mają dostępu do "Publiczne prawa dostępu - odczyt". Potrzebuje nadać wszystkim pliką w folderach 644, a foldery 755, tylko jak to zrobić? Jakoś nie widzi mi się zmiana praw każdego pliku osobno... Następna sprawa jest taka, że miałem problem z wyświetlaniem strony na VPS (Debian) wyświetlała się biała strona po wgraniu plików na stronę, w przeciwieństwie do hostingu www na którym wszytko było w porządku. Po sprawdzeniu plików na hostingu www wszystkie miały publiczne prawa do odczytu (czyli tak jak to powinno być), na VPS'ie domyślnie wgrały się z brakiem publicznego odczytu. Jak to naprawić? By pliki po wgraniu na VPS miały dobre uprawnienia tak jak to jest na hostingu www? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 cd /katalog/gdzie/masz/te/plikiikatalogi for i in $(find . -type d);do chmod 755 $i;done for i in $(find . -type f); do chmod 644 $i;done 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość norsob Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 (edytowany) EDIT: Dzięki. Tylko czy załatwi to sprawę? Bo nie wszystkie pliki mogą mieć 644 np. plik w owncloud/data musi mieć dostęp również do zapisywania. Edytowano Lipiec 15, 2015 przez norsob (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek607 655 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 to leci dla wszystkich plików i katalogów - analogicznie możesz sobie wejść w katalog ownclouda i poprawić prawa jakie musisz mieć. prosciej poprawic ręcznie dla 1 katalogu niż dla wszystkich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość norsob Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 (edytowany) A jak mają to skonfigurowane serwery www (współdzielone), że po wgraniu wszytko działa jak należy bez żadnej interwencji? Edytowano Lipiec 15, 2015 przez norsob (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach