GetG 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 14, 2015 Witam mam pytanie jak podzielić vps 6 gb ram na np. 6 kont 128 mb ram (aby mieli własny folder) ? i jaki panel zainstalować aby osoba której podzieliłem mojego vpsa na konto które ma np. 512 mb mogła go uruchamiać,off itd. ??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Lipiec 14, 2015 Masz wirtualną maszynę i ją chcesz podzielić na kolejne wirtualne maszyny?Jeśli to pełna wirtualizacja (KVM, VMWare), to możesz spróbować zainstalować Proxmoxa i korzystać z OpenVZ. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Spoofy Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 (edytowany) Proxmox na KVM/Xen/Vmware? Toż to będzie dopiero masakra wydajnościowa ;-)"Podzielić" możesz sobie np. docker'em albo pobawić się w chrootowanie ("własny folder") i cgroups. Edytowano Lipiec 15, 2015 przez Spoofy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strefapc 69 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 Ewentualnie cloudlinux ale to już nie jest za darmo:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 Toż to będzie dopiero masakra wydajnościowa ;-) Wyjaśnisz? To może głupie rozwiązanie, ale w inny sposób nie da użytkownikom "możliwości wyłączenia maszyny". OpenVZ chyba nie robi dużego narzutu na CPU i RAM, więc co wpłynie na niską wydajność? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kszysiu 136 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 Ewentualnie jest jeszcze LXC jakby openvz się wydawał złym rozwiązaniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Spoofy Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 Wyjaśnisz? To może głupie rozwiązanie, ale w inny sposób nie da użytkownikom "możliwości wyłączenia maszyny". OpenVZ chyba nie robi dużego narzutu na CPU i RAM, więc co wpłynie na niską wydajność? Moim zdaniem w przypadku podziału VPS'a to trzeba iść w lxc/docker etc. a nie stawiać na tym openvz'tke. Mimo wszystko wydajność takiego rozwiązania w przypadku gdy guest będzie znacząco wykorzystywać nawet przydzielone zasoby będzie naprawdę mierna. Oczywiście nigdy nie stawiałem czegoś takiego bo IMHO to szalony pomysł, no chyba że ma się jakąś mocną KVM'kę na jakimś dedyku który nie jest mocno przesadzony. W tym przypadku chyba jest inaczej ;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Bartosz Z 236 Zgłoś post Napisano Lipiec 15, 2015 Poleciłem Proxmoxa z OpenVZ z uwagi na to, że GetG oczekiwał panelu do wyklikania operacji na kontenerach. Równie dobrze mogłoby być LXC, tylko czy są już do tego panele? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
IceManSpy 4 Zgłoś post Napisano Lipiec 29, 2015 (edytowany) Teoretycznie cos jest: https://lxc-webpanel.github.io/ Ale to wygląda na pracę amatorską, for fun Edytowano Lipiec 29, 2015 przez IceManSpy (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach